Óraműves Range Rover mentőautó
2022. március 26. írta: ToyaHSW

Óraműves Range Rover mentőautó

cwrangerover_1.JPG

Ezúttal ismét egy felhúzós játékot szeretnék bemutatni nektek, ami egy igazán érdekes darab. Hong Kongban gyártották 
Ezúttal egy óraműves szerkezettel ellátott Range Rover mentőautót fogok bemutatni nektek.

A gyártóra nem sikerült fényt derítenem. A doboz sarkában található egy talán TST logó, de nem találtam hasonló néven gyártót. Ha valakinek van ötlete a márkára, akkor szívesen veszem ha leírja kommentben.
A játék a T101A nevet viseli, de a dobozon a Mechanical Range Rover Emergency Squad felirat dominál. A játékból több változat is készült, amelyek közül a T101A a mentőautót, a T101P a rendőrségi változatot, a T101F pedig a tűzoltó verziót takarta.
A játék a Range Rover Classic változata alapján készült és nagyrészt műanyagból gyártott játékról van szó. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy a látható elemek műanyagok, de gyaníthatóan a belső részben azért még fémből készültek el a fontosabb alkatrészek.
A kocsi formája teljesen rendben van. Ez persze annyira nem is csoda, hiszen egy időtlen klasszikusról beszélünk, ami a világ összes országában hódított.

Ezt a kultikus autót ráadásul számtalan gyártó elkészítette, így volt honnan meríteni a játék elkészítéséhez. A forma tökéletes lett és az apró részleteket is igyekezett kidolgozni a gyártó a műanyag karosszérián. Ennek köszönhetően a szellőzőket, az irányjelzőket, de még a tanksapkát is felfedezhetjük a fehér színű karosszérián.
A kocsi tetején egy kiemelkedést lehet felfedezni, aminek két szélén szirénákat, a közepén pedig egy villogót találhatunk. Ezek persze nem töltenek be különösebb funkciót egyszerűen dekorációs céllal kerültek fel a kocsira. Igaz ez a matricázásra is, ami néhány vöröskeresztből és a tető kiemelkedésén olvasható Ambulance feliratokból áll.
A kocsi hűtőrácsa és a lökhárítók krómozást kaptak, ami nagyon feldobja a játékot.
A vezető oldali ajtón egy kivágás található, ahonnan a felhúzó szerkezet kandikál ki. Ide kellett a kulcsot behelyezni, aminek segítségével meglehetett feszíteni a belül található rugós szerkezetet.

Az alváz szintén műanyagból készült és fekete színt kapott. A részletek ezen a részen nem lettek kidolgozva, de azért pár érdekességet felfedezhetünk a játékot megfordítva.
Ami elsőre rögtön feltűnik, hogy a kocsinak összesen hat kereke van. Ez persze nem a véletlen műve. Egyszerűen a hong-kongi gyártó ezt a megoldást választotta a játék mozgatására, ugyanis a két extra kerék van meghajtva.
Az első kerekek mozgathatóak, így a játék lényegében a beállított irányba tudott elindulni. A kerekek amúgy szintén szépen kidolgozottak annak ellenére is, hogy műanyagból készültek.
Szót kell még ejtenem a játék extra funkciójáról is, mivel magában nem lenne különösebben érdekes egy felhúzós kisautó. Ami különlegessé teszik a játékot az a teljesen mechanikus megoldású sziréna funkció, amire a dobozon is olvashatunk utalást.
Ez a következő képen működött. A felhúzós szerkezetet megfeszítve és a játékot elindítva a kisautó elindul előre és közben szirénázik. Valószínűleg belül található valami levegőt beszívó rész, ami megszólaltatja az útjába helyezett sípot és így az autó szirénázva halad előre.

Összességében egy igazán érdekes játék, ami valószínűleg valamikor a 80-as évek végén készülhetett.
Szerencsére a játék kifejezetten szép állapotban, egy kicsit viseletes de eredeti dobozzal maradt meg. A felhúzókulcsa nem eredeti, de mivel szabvány méret így egy Lemezárugyáras kulccsal kaptam meg a játékot.
Érdekes darabja lesz ez az autó is a gyűjteménynek, amivel reményeim szerint Ti is találkozhattok majd. Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek ezt az autót, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr217790302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása