Technofix Toboggan
2024. február 01. írta: ToyaHSW

Technofix Toboggan

toboggan_1.JPG

Ezúttal egy klasszikus játékot hoztam nektek bemutatásra, aminek azért van valamennyi hazai vonatkozása is. Ezúttal a Technofix lemezből készült felhúzós autókkal működő Toboggan nevű játékát szeretném bemutatni nektek.

A Technofix céget sokan Németország legnagyobb lemezjáték gyártójának tartják, akik valaha is léteztek. Lényegében folyamatosan ontották magukból az újabbnál újabb játékokat és számtalan egyedi ötletükkel lényegében mozgatták az egész lemezjáték ipart Európában.
A céget Johann és Georg Einfalt alapította 1922-ben, de a Technofix nevet csak 1935-ben vette fel a cég.
A Technofix már a 30-as évek végén több mint 120 embert foglalkoztatott és kifejezetten a lemezből készült játékok gyártásával foglalkoztak.
A háborút követően is ezt a vonalat folytatták és igazából a 60-as, 70-es években is készítettek még lemezjátékokat.
Persze azért igyekeztek fejlődni is, így az óraműves szerkezettel szerelt játékok mellet a lendkerekes játékok is bekerültek a Technofix kínálatába.
Amivel azonban nem számoltak az új anyagok és a távol-keleti konkurencia megjelenése. A Technofix talán túl későn váltott műanyagra és nem számolt a kínai játékgyártók rendkívül olcsó játékaival.
Ez meg is pecsételte a cég sorsát, ami Alfred Einfalt halálával be is zártak.

Persze a játékaik megmaradtak az utókor számára és a gyűjtők számára is igazán kedves darabok.
Ezek közül az egyik ilyen klasszikus a Tobbogan, amit ma igyekszem bemutatni nektek. Az első ami feltűnhet nektek, hogy a játék külsőre ismerős lehet a számotokra, hiszen a Lemezárugyár is gyártott hasonló játékot Hullámvasút néven.
Egy régebbi bejegyzésben már szenteltem ennek a témának időt. Mivel a Toboggan 1957-ben került a boltok polcaira, addig a Lemezárugyár játéka 1962-től volt megvásárolható. A többit a fantáziátokra bízom :)

A Toboggan egy viszonylag egyszerű játék volt alapvetően, ahol egy fém pályán mentek körbe-körbe a felhúzós járművek. 
A pálya több emeletes volt és nyolcas alakot kapott, aminek köszönhetően a járművek akár eltérő szinteken is tudtak közlekedni.
Azért kellett néhány ötletes megoldás a Technofix tervezőitől, hogy kellően kompakt de könnyen összerakható játékot készítsenek. Ehhez a pályát több részre bontották. A nyolcas alak gyakorlatilag egymásra volt hajtható, míg az egyenes elemeket külön-külön kellett berakni a pályába.
A szintek megfelelő elhelyezkedéséről fémből készült számozott tartópillérek gondoskodtak, amelyeket a megfelelő helyre kellett behelyezni és beakasztani a pályába.
Miután sikeresen összeállították a gyerekek a fémből készült pályát a járműveket is üzembe lehetett helyezni.

A járművek szintén fémből készültek és préseléses technológiával lettek megformálva. A viszonylag egyszerű formájú járművek leginkább buszokra emlékeztettek és a festés is erre utalt. A járművek piros és zöld festés kaptak, míg az ablakokba különböző női és férfi figurák lettek festve.
A járművekben óraműves szerkezetek kaptak helyet, amelyeket felhúzással lehetett üzembe helyezni az erre szolgáló kulcs segítségével.
Arra azért figyelni kellett a Technofix mérnökeinek, hogy a fém kerekekkel szerelt járművek alapból bajosan mentek volna fel a fémből készült pályán, ezért egy ötletes megoldáshoz kellett nyúlni a fejlesztés során.
A pálya két emelkedőjén fogak lettek kialakítva, míg a járművek alján egy fogaskerék is helyet kapott. Ez a fogaskerék felvitte az emelkedőn a járművet, ami ezt követően a tehetetlenségének köszönhetően szépen legurult a pálya lejtős szakaszán.
A pálya néhány egyenes szakasza is kapott fogazást, ezt valószínűleg a próbagyártás tapasztalatai alapján alakították ki a pályákban, mivel a járművek megállhattak.

Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen játékot. Most véletlenül szembe is jött velem egy egészen szép állapotban megmaradt darab, ami két működő kocsival, eredeti kulccsal, de sajnos doboz nélkül került hozzám.
Szerencsére a pálya összerakható és a járművek is végig mennek a rajta több-kevesebb sikerrel.
Reményeim szerint személyesen is megtudom majd mutatni nektek a játékot, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr318302871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása