Felhúzós kisegér
2023. február 28. írta: ToyaHSW

Felhúzós kisegér

felhuzoseger_1.JPG

Számtalan olcsó és egyszerű játék megtalálható a gyűjteményben, azonban ezekből a játékokból mindig érkeznek újabb darabok.
A Gyenes Zsuzsannától kapott játékok között is bőségesen akad ilyen egyszerű és egykor viszonylag olcsó játék, amelyeket igyekszem majd folyamatosan bemutatni nektek.

A mai napon egy műanyagból készült felhúzós szerkezettel ellátott kisegeret szeretnék bemutatni nektek, ami mára sajnos már nem igazán működik.
Persze ennek ellenére szép darabja lesz a gyűjteménynek és reményeim szerint Ti is láthatjátok majd.

A műanyagok előretörésével egészen kedvező áron lehetett játékokat előállítani és a formák területén is sokkal szabadabban szárnyalhatott a tervezők képzelete. Ennek eredményeként számtalan érdekes és különleges játék készült.
Számtalan állatkát kaptak a gyerekek ilyen-olyan formában műanyagból, amelyekkel remekül lehetett szórakozni.
Az egér sem maradhatott ki a állatkás játékok sorából, hiszen ezzel a kis állatkával a halálba lehetett szekálni a lányokat általában.
A hazai gyártók közül leginkább a Lemezárugyárban készült lendkerekes kisegérre emlékszünk, de azért más gyártók más megoldással igyekeztek a gyerekek kedvében járni.

A ma bemutatásra kerülő műanyag kisegér gyártóját homály fedi, ugyanis erre semmi utalás nincs az aprócska játékon.
Az egér ebben az esetben nem lendkerekes hajtással rendelkezett, hanem belül egy óraműves szerkezet volt megtalálható. Az egér oldalán volt a leszedhetetlen kulcs, amivel meglehetett feszíteni a szerkezetet, majd ezt követően útjára lehetett indítani a műanyag állatkát, ami az alul található két kerék segítségével neki is iramodott.
Az egér felépítéséről és kidolgozásáról is érdemes néhány szót ejteni, mert mint tudjátok az ördög a részletekben rejlik.

Az egérke teste két félből épült fel. Az alsó részben kapott helyet a felhúzós szerkezet a kerekekkel. A játék ezen része kék színt kapott.
A felső rész fehér színnel várta a gyerekeket. Itt kaptak helyet a szemek és a szövethez hasonlító anyagból készült fülek is. A műanyag redőzött, így azt az érzést keltette mintha valóban szőre lenne az aprócska műanyag állatkának.
Az egerekre jellemző farok sem maradt le, ami még extra dolgokra is képes volt. A játék elindítása után a farok elkezdett forogni körbe-körbe, ami még érdekesebbé tette a játékot a gyerekek számára.

Összességében egy egészen szépen kidolgozott műanyag játékot kaptak a gyerekek, ami bár nem volt tartós mint ahogy a jelenlegi helyzet is mutatja, de legalább a működése ideje alatt jó szórakozást nyújtott.
Sajnos ebben az esetben a megjavításra minimális az esély, így a gyűjteménybe hibás állapotban kerül be a játék. Persze ennek ellenére lesz lehetőséget reményeim szerint kézbe venni ezt a műanyag kisegeret is, de amíg nincs rá mód addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3918060828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majer Tamás 2023.03.07. 13:15:12

Ilyen nekem is volt, csak nekem szürke, a szeme pedig átlátszó, vörös műanyagból öntött gombszem volt. Hogy honnan, arról nincs ismereteim, bátyámtól és/vagy nővéremtől maradt meg. Mire hozzám jutott, emlékeim szerint már akkor sem működött. Szóval valóban nem lehetett túl tartós - igaz, drága se.
kepkuldes.com/image/xj5ry5

Egyébként én úgy emlékeztem, hogy valami vékony, durva tapintású, lábtörlőhöz hasonló műszövet borítása volt, de a képek tanúsága szerint ebben megcsalt a memóriám.
süti beállítások módosítása