Felhúzható műanyag bálna
2022. október 14. írta: ToyaHSW

Felhúzható műanyag bálna

cet_1.JPG

A gyerekjátékok között elég gyakran találkozni érdekes és néha már-már érthetetlen darabokkal is. Én az érdekes és egy kicsit számomra értelmezhetetlen játék kategóriájába esik a ma bemutatásra kerülő műanyagból készült bálna is.
De ne szaladjunk ennyire előre, inkább ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a cettel.
Persze nem valami teljesen egyedi játékról van szó, hiszen számtalan hasonló játékot lehetett megvásárolni már az 50-es, 60-as években is, így a feladat csak annyi volt hogy kicsit modernebb köntösbe bújtassák az öregedő játékot.

Ez egészen jól sikerült, de nézzük mit is tudott ez a különleges bálna.
Igazából ez egy vízi játék volt, amivel fürdőkádban, strandon játszhattak az apróságok. A nagyobbik hal szájában egy kishal volt megtalálható, aminek a végén egy madzag volt. Csak annyit kellett tenni a gyerekeknek, hogy ezt a kishalat kihúzták amennyire tudták, majd elengedték.
Mivel a hal kihúzása során egy óraműves szerkezetet húztak fel a gyerekek, így az az elengedést követően elkezdett lejárni. Ekkor a játék belsejében található dob elkezdett forogni, amire a kishal madzagja csévélődött fel és közben a bálna farokuszonya elkezdett jobbra balra mozogni. Ez utóbbi mozgásnak köszönhetően a cet elkezdett előre úszni, aminek köszönhetően a gyerekek azt láthatták, hogy a nagyhal üldözi a kicsit, majd amikor utoléri, akkor jól meg is eszi azt.

Ahogy említettem ilyen játékot már az 50-es, 60-as években is készítettek, így a számomra ismeretlen gyártónak egy feladata volt, megfelelően modernizálni a klasszikus játékot.
Ehhez persze kiváló lehetőséget nyújtott a műanyag, amiből tényleg egészen szépen kidolgozott játékokat lehetett alkotni. A bálna esetében sem lehetett ok a panaszra. A hal több részből épült fel és ezek a részek igazán szépen ki lettek dolgozva. A bálna alsó és felső fele külön műanyagból készült, amelyek színben is eltértek egymástól, valamint a hal szája és a farokuszonya is egy-egy különálló darab volt.
A játék kidolgozásánál figyeltek a részletekre, így szemeket, sőt még egy szemüveget is kapott a cet. A kishal egy kicsit kevésbé lett kidolgozva, de mivel funkciója nem nagyon volt az apró halacskának, így ezt egy egyszerű fröccsöntéssel elkészítették.
A belül található óraműves szerkezet is műanyagból készült. Ez egyfelől előnyt jelentett, hiszen nem volt minek elrozsdásodnia, a másik oldalon viszont hátrányként jelentkezett mivel a műanyag fogaskerekek és áttételek nem állták ki az idő próbáját.

Ebből már gondolhatjátok, hogy a hozzám került játék sincs igazán a toppon. Sajnos a belül található óraműves szerkezet már elég véletlenszerű módon működik, így a bálnának már az úszás is kifejezetten a nehezére esik, a kishal elkapása pedig szinte reménytelen feladat a számára.
Persze ennek ellenére számomra nagyon érdekes a Fülöp Mónikától kapott játék, amellyel majd Ti is találkozhattok reményeim szerint, amíg viszont erre nincs lehetőség jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1417954554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása