Felhúzhatós óraműves madár
2020. március 17. írta: ToyaHSW

Felhúzhatós óraműves madár

kohlerbird_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes régi játékot mutatok be nektek. Ezúttal egy felhúzhatós madárra esett a választásom, amiről igyekeztem a lehető legtöbb információt összegyűjteni nektek.

Ahogy tudjátok számtalan lemezjátékokkal foglalkozó gyártó készített a gyerekeknek felhúzhatós szerkezettel ellátott állatkákat. Elég csak a Lemezárugyárban készült Csipegető Csibére, a Mozgó Kacsára vagy a kevésbé ismert lemezből készült Donald Kacsára gondolnotok.
Természetesen a lemezjátékok más országokban is népszerűek voltak - többek között Németországban is - így szinte természetes módon ott is kerültek a boltok polcaira hasonló játékok a gyerekek nagy örömére.
Az egyik ilyen játékgyártó a Kőhler cég volt, akik a felhúzós játékok területén igyekeztek elkápráztatni a gyerekeket különböző állatkákkal, így készült náluk a ma bemutatásra kerülő madárka is.
Mivel a madár nem mai darab, így szinte természetes módon nem vészelte át a gyártástól eltelt röpke 50-60 évet. Bizony nem tévedés a Köhler játékgyár 1954-ben dobta piacra a most bemutatásra kerülő madarat.
De persze azért először néhány szót ejtenék a gyártóról.

A Georg Köhler által alapított cég 1932-ben kezdte meg a működését Nürnbergben és kifejezetten játék és fémárú gyártásával foglalkoztak. Az első játékok között megtalálható volt egy béka és egy madár is, amelyek már akkor is különlegesnek számítottak, ugyanis a valódi állatokhoz hasonló mozgásokra voltak képesek.
1942-ben Georg Köhler meghalt, tőle pedig Fritz Collischan vette át a céget, aki igyekezett a gyártás felfuttatására koncentrálni, ennek köszönhetően évente 6-8 új játékkal is jelentkezett a Köhler, amelyekből persze nem sok készülhetett az általános anyaghiány miatt.
Ezen 1948-ra sikerült úrrá lenni, így semmi nem állhatott az útjában az új játékoknak.
1954-ben érkeztek az első olyan játékok, amelyeken a műanyag és a lemez kombinálására került sor. Ekkor került a boltok polcaira a ma bemutatásra kerülő műanyag lábakkal rendelkező lemezből készült és felhúzós szerkezettel ellátott madárka is.
1960-ban már 60 különféle játékot készített a Köhler cég.
Fritz Collischan 1962-ben hunyt el, tőle a stafétabotot Ute nevű lánya vette át, aki a műanyag előretörésével számolt és a gyártást is igyekezett ennek megfelelően átalakítani.
1973-ban a gyár gyújtogatás miatt leégett és ennek köszönhetően a termelés is leállt, amit csak 1975-ben sikerült újra beindítani.
A Köhler cég derekasan állta a sarat egészen 1997-ig, amikor a céget végül be kellett zárni.

De most akkor térjünk át a madárra, ami egy igazán igényesen elkészített játék. Persze tagadhatatlanul meglátszanak rajta az eltelt évek, de ahogy említettem a játék bizony nem mai darab.
A kidolgozása szép és valóban hasonlít egy valódi madárra. A festése nagyon igényes és szépen kidolgozott és a színek is egészen jól el lettek találva rajta.
Ha nézegetitek a képeket, akkor láthatjátok hogy a madár fém része is négy jól elkülöníthető tagból épül fel. A fej különálló elem, ahogy a szárnyak és a faroktollak is. A felhúzós szerkezet a szárny alatt kapott helyet, ide kell berakni a felhúzókulcsot, amivel a belül található óraműves szerkezetet előfeszíthetjük.
Ahogy a fotókon is láthatjátok a lábak már nincsenek éppen a legszebb állapotban a játékon. Ez annak köszönhető, hogy itt már műanyagból készítették a madarak lábát, ami nem bizonyult éppen időtálló megoldásnak, ugyanis gyakran eltörtek vagy elrepedtek és ez lényegében tönkre is tette a játékok működését.
Persze ügyes hazai apukák ezt általában megoldották a mindent ragasztó epokittel és egy talapzattal, amit ez a madár is megkapott.
Az ilyen barkácsolásoknak köszönhetően pedig a játék sokáig üzemképes maradt.

De hogyan is működött ez a játék és mit is csinált? A szerkezet felhúzása után a madarat elég volt letenni az asztalra és azonnal működésbe lendült.
A madárka amíg a rugós szerkezet bírta forgatta a fejét, mozgatta a faroktollait és a szárnyait és csőrét, valamint csiripelő hangot is adott. Igazi különlegesség volt a maga idejében, ami valóban elkápráztatott gyereket és felnőttet egyaránt.
A hozzám került játék ahogy említettem már nincs tökéletes állapotban. A szárnyak mozgatásáért két aprócska hajlított drót szolgált volna, ami a faroktollakhoz kapcsolódott és annak mozgásával volt összhangban, de ez a drót sajnos ebből a játékból már elveszett.
A faroktoll sincs már igazán jó állapotban, de azért még mozog valamennyire. A fej mozgása nagyon szépen működik és a hang is szól még szerencsére.
A lábakat érintő problémáról már beszéltem, de ez sem zavarja a játék működését.

Nagyon örülök, hogy egy ilyen kincsre találtam ami mára igazi kuriózumnak számít. Természetesen már láthatjátok ezt a játékot is a múzeumban, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek ezt a lemezjátékot személyesen maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3015531446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása