Heimo figurák
2023. március 09. írta: ToyaHSW

Heimo figurák

heimo_1.JPG

A mai napon ismét a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok közül válogattam néhány érdekesebb darabot. Eredetileg fogalmam sem volt mivel van dolgom, ezért kérdeztem de sajnos eredetileg hibás választ kaptam, azonban ezen a vonalon tovább haladva sikerült kiderítenem milyen játékkal is van dolgom.
Ezúttal néhány régi Heimo gumi figurával ismerkedhettek meg, így érdemes lesz most is velem tartanotok.

Persze szokás szerint azért ezúttal is a cég bemutatásával kezdem, ami azért is aktuális mivel nagyon kevesen ismerik a Heimo játékokat itthon.
A Heimo egy Németországban alapított vállalat, akik az 50-es évektől kezdve készítettek a gyerekek számára különböző figurákat. A Heimo az első pillanattól kezdve együttműködött a Louis Marx amerikai céggel és közösen alakították ki a figuráikat.
A Heimo az első időkben műanyagból gyártott figurákat, azonban a későbbiekben sokkal tartósabb kemény gumiból készült figurákkal lepték meg a gyerekeket.
A Heimo házon belül készítette a gyártáshoz szükséges formákat és szerszámokat, amivel nagyon sok pénzt tudtak megtakarítani. A Heimo játékok sikere persze magával hozta a konkurencia feltűnését is, amelyek közül a Schleich számított a legkomolyabbnak, mégpedig annyira hogy a 90-es évekre a figurák piacon át is vette a vezető szerepet európában.

A Heimotól azért igazán érdekes figurákat kaptak a gyerekek, amelyek között az egyszerű indián, cowboy vonal mellett különösen nagy szerep jutott a különböző mesefiguráknak.
A rajzfilmes figurák készülte a Louis Marx céggel közösen, de azért voltak eltérések mind méretben, mind pedig kidolgozottságban. A Marx legnépszerűbb sorozatának a Disneykins számított, amihez hasonló figurákkal lépett az európai piacra a Heimo.
A figurák több változatban is készültek. A gyártó készített festett figurákat, de egyszerű fehér változatban is a boltokba kerültek a mini figurák, amelyeket aztán a gyerekek festhettek a nekik tetsző színűre.
Persze ennek az eredménye az lett, hogy a gyerekek által festett figurák kicsit csúnyábbak lettek mint a professzionális gyártónál készült termékek, de a gyerekek mégis eltölthették az időt a saját egyedi figurájuk megalkotásával.
Hozzám elég sok figura került most és egy kivételével az összes még érintetlen, festetlen állapotban van.
A figurák kínálata igazán bőséges és érdekes. A Miki egér és Donald kacsa figurák mellett, a Heidi sorozat kisfiúja és kutyája, a Sesame Street Bertje, a Dzsungel könyve Baluja és a Flintstones Bettyje (őt itthon Irma néven ismertük) található meg
A figurák gyönyörű szépek és mivel festetlenek maradtak, így talán még egy kicsit különlegesebbek is.
Szerintem azok a gyerekek, akiknek ilyen figuráik voltak itthon, igyekeztek vigyázni azokra és nem elrontani azokat holmi ügyetlen festéssel - ráadásul akkoriban itthon még igazán jó minőségű festéket sem lehetett beszeretni ilyen finom munkákhoz.
Szerencse, hogy ilyen állapotban maradtak meg a figurák. Én is így őrzöm meg azokat az utókor számára én is ezeket a játékokat.

Szerencsére már vannak bőségesen hasonló figurák, így a konkurenciának számító Schleich figurákkal együtt tudom majd megmutatni nektek a Heimo játékokat is.
Amíg azonban erre nincs élőben lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3418068200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása