Matchbox Petrol Tanker
2023. november 21. írta: ToyaHSW

Matchbox Petrol Tanker

petroltanker_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekesebb régi játékot. Az elmúlt időszakban nagyon sok Matchbox kisautót mutattam be nektek közelebbről és ma sem lesz ez másképp.
A választásom ezúttal a Petrol Tanker néven futó teherautóra esett, ami egy igazán érdekes és különleges darab. A játék gyártása 1965 és 1967 között zajlott és egészen biztosan sikeres volt, hiszen a későbbiekben más teherautóval több hasonló tartálykocsit is kiadott a Matchbox.

A Petrol Tanker teherautó egy Bedford alapjaira épült fel. Az angol Bedford márkához gyakran nyúlt a Matchbox és előszeretettel használta azt.
Nem volt ez másképp a Petrol Tanker esetében sem, ami az 1964-es Bedford TK alapján készült el. A jármű lényegében három jól elkülöníthető részből állt össze egésszé, ez pedig az alváz, a fülke és a tartály volt. Az egyes részeket most igyekszem egy kicsit közelebbről is bemutatni nektek.

A játék érdekessége, hogy mind a három fontos rész fémből készült. Ez azért is érdekes, mivel a későbbiekben a tartály jellemzően már műanyagból készült.

Elsőként a fülkét mutatnám be nektek. A fülke sárga színű festést kapott és viszonylag részletesen ki lett dolgozva. Mivel a Matchbox számára nem volt ismeretlen a Bedford, így annyira nehéz dolguk sem volt a gyártás során.
A fülkén felismerhetőek a lámpák, a hűtőrács és még a Bedford felirat is, ami arra utal hogy tényleg figyeltek a részletekre. Persze nem teljesen, mivel ablak nem került a teherautó fülkéjébe.
Belső teret viszont kapott az utastér, ami fehér műanyagból lett legyártva és viszonylag jól ki is lett dolgozva. Szerencsére ebben az esetben a gyerekek nem csak az ablakon keresztül csodálhatták meg az utasteret, köszönhetően annak, hogy a fülke igazi teherautóhoz méltóan előre billenthető fülkéve készült.

A fülke mögött volt megtalálható a fehér színben pompázó tartály, ami szintén fémből készült. A tartály kidolgozása is igényes lett, ugyanis a formája is szép és a tetején található fedelek is szépen ki lettek alakítva.
Mivel egy üzemanyag szállító teherautóról volt szó, így természetes módon logó is kellett a tartályra, amihez a Matchbox a BP-t választotta partnernek, amelynek logója a tartály oldalaira és hátsó részére is felkerült.

Az alváz szintén fémből készült és némileg eltért a megszokott egyszerű fém lemeztől. Az alvázon kaptak helyet a teherautó üzemanyag tartályai és a hátsó kerekeket körbefogó lemezek.
Az alvázat a tartállyal szegecselés fogta össze, míg a fülke a billenthetőség miatt két csapban volt rögzítve.
Mivel egy teherautóról volt szó, így a kerekek tengelyei itt is a mindenki számára ismerős kengyelekben futottak. Az alváz alsó részén pedig az ismerős gyártóra és autótípusra utaló feliratok voltak olvashatóak.
Az alváz zöld színt kapott, ami nagyon jól illett a BP teherautóhoz.
A kerekek itt is a megszokott Regular típusok voltak, amiből rögtön hat darab is került a teherautó alá.

Érdekessége a Petrol Tankernek, hogy elvileg készült belőle egy német változat is, ami kék-fehér színt és ARAL logókat kapott, de ilyenről még csak fényképet sem találtam.

A hozzám került játék nagyon szép állapotban maradt meg. A festés gyönyörű, a matricák épségben megmaradtak, látszik hogy a játék előző gazdája nagyon vigyázott a kisautóra.
Szerencsére a játék jó helyre került, így reményeim szerint Ti is láthatjátok majd a tartálykocsit a többi társával együtt. Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr218261671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása