Matchbox Foamite Crash Tender
2024. január 11. írta: ToyaHSW

Matchbox Foamite Crash Tender

foamitecrashtender_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy igazán érdekes régi Matchbox kisautót a 60-as évek második feléből. Ezúttal a Foamite Crash Tender nevet viselő repülőtereken használatos tűzoltóautót ismerhetitek meg.
Ahogy annyi Matchbox jármű esetében, itt is szoros a kapcsolat a valósággal.

A jármű az Alvis Salamander Foamite Crash Tender alapján lett elkészítve. Az Alvis Salamander egy repülőtéri baleseti tűzoltó jármű volt, amit az 56-ban fejlesztettek ki.
A jármű 6x6 hajtással gyakorlatilag a legnehezebb terepen is kiválóan boldogult. Ebben persze jelentős szerepe volt a 6515 cm3-es Rolls-Royce motornak, ami egy 5 sebességes váltóhoz volt kapcsolva.
A tűzoltófelszerelést a járműhöz a The Pyrene Company Limited biztosította. A jármű hat fős személyzettel volt igazán ütőképes és ekkor 7500 gallon habot volt képes előállítani percenként.

Ez a jármű kellően érdekes és különleges volt ahhoz, hogy felkerüljön a Matchbox kínálatába.
Ez pedig 1965-ben meg is történt és a járművet egészen 1968-ig változatlan formában gyártották a gyerekek számára.
A jármű fémből készült, azonban néhány helyen műanyagot is használtak az elkészítés során.
A kidolgozás a megszokott volt. Itt is egy karosszéria és egy alváz került kialakításra, amit aztán szegecseléssel fogattak össze.

Szokás szerint a karosszériával kezdeném a játék bemutatását.
A jármű karosszériája igazán érdekes darab, ugyanis nem teljesen zárt. A hátsó rész egy darabon nyitott, ami tökéletesen megegyezik az eredeti járművön használt megoldással.
A karosszéria piros festést kapott, ami a tűzoltóautókra jellemző volt már akkori is. A kidolgozás egészen jónak mondható, ugyanis a különböző lenyitható ajtók, rekeszek és más apró részletek is jelölve lettek.
A jármű tetején két műanyag cső és egy habágyú kapott helyet. Ez utóbbi forgatható is volt és fényes arany színt kapott.
A jármű oldalán dekorációt is találhattak a gyerekek, ami nem volt más mint az Airport Crash Tender felirat, ami műanyagból lett elkészítve és gyakorlatilag kidomborodott a karosszériából.
A vezetőfülke nem kapott ablakokat, ennek ellenére a belső tér nem lett kidolgozva ennél a játéknál.

Az alváz matt szürke színt kapott és egészen érdekesen lett kidolgozva. A sima lemez alvázra azért kerültek érdekes részletek, így többek között az elől található hűtőrács és a nyitott hátsórészben található eszközök is az alváz részeként lettek kialakítva.
A kidolgozás ennek köszönhetően rendkívül részletes és aprólékos.
Az alvázban kapott helyet a három tengely is, amelyek a szokásos kengyeles megoldással lettek rögzítve. A kengyelek végén pedig a korra jellemző Regular kerekek kaptak helyet.
A játék egészen szépen fut és viszonylag csendesen gurul.

A hozzám került változat nagyon szép állapotban maradt meg, ami nem kis szó. A festés gyönyörű és az autó apró részletei közül mindegyik a helyén van.
Reményeim szerint ezt a csodálatos járművet is láthatjátok majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek személyesen addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr918300709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása