Matchbox Saladin Armoured Car 6x6
2023. november 09. írta: ToyaHSW

Matchbox Saladin Armoured Car 6x6

saladin_1.JPG

Ezúttal egy igazán klassz régi Matchbox játékot ismerhettek meg az oldalon. A mai napon az 1959-ben debütált és egészen 1967-ig változatlan formában gyártott Saladin Armoured Car 6x6-ot mutatom be nektek.
A jármű egy hatkerekű páncélozott harcjármű, amiből alapvetően nem sok akad a Matchbox kínálatában.

Ahogy azt megszokhattátok a Matchbox játékoknál, a járművek ezer szállal kötődtek a valósághoz. Nem volt ez másképp ebben az esetben sem, ugyanis a játék alapjául az FV601 Saladin szolgált, amit 1958-tól kezdve gyártottak egészen 1972-ig.
A jármű szíve egy 8 hengeres Rolls Royce B80-as erőforrás volt, ami 170 lóerőt adott le és ez bőven elegendő volt a páncélozott jármű mozgatásához.
A harcjárművet a brit hadsereg mellett használták Ausztráliában, Omanban, Kuvaitban, Indonéziában és más országokban is.

A Matchbox az angol gyártmányú harcjárművet persze a gyerekeknek is elkészítette és egészen jól.
A jármű fémből készült és lényegében két részből állt össze. Az egyik rész az alváz, míg a másik rész a lövegtoronnyal szerelt karosszéria volt.
A játék teljes egészében fémből készült, de be is mutatom inkább nektek egy kicsit közelebbről.

A karosszéria tökéletesen adja vissza az FV601 Saladin kicsit esetlen formáját. A kidolgozás egészen jó ahogy a valódi fényképekkel összehasonlítottam a járművet. A dobozok és az apró részletek is a helyükön vannak és bár néhány apróbb vonallal tovább lehetett volna tökéletesíteni a karosszériát, de a gyerekeknek valószínűleg akkoriban ennyi is éppen elég volt.
A karosszéria tetején kapott helyet a lövegtorony, ami pontosan olyan volt mint bármelyik harckocsié. Egy löveg az elején és búvónyílások és apró kémlelő ablakok a tetőn.
A torony ráadásul forgatható is volt, ami lássuk be 1959-ben azért elég komoly extrának számított.

Az alváz fémből készült. Itt a jármű formájából adódóan a Matchbox szakított a teljesen sima fém lap megoldással, de a kidolgozás ennek ellenére sem részletesebb.
Az alvázra csak a legfontosabb gyártóra és járműtípusra utaló feliratok kerültek fel.
A jármű és az alváz is egységes matt zöld festést kapott, ami tökéletesen illett a katonai vonalhoz.

Az alvázban kaptak helyet a kerekek, amelyek itt három tengelyen helyezkedtek el. A kerekek formára a klasszikus Regular kerekekre emlékeztettek, de azoktól valamennyivel nagyobbak voltak. 
A jármű a hat kerék ellenére is egészen remekül gurult :)

Szerintem ez egy igazán klassz játék volt a maga idejében és valószínűleg a gyerekek körében is népszerűnek számított a katonai vonal miatt.
A hozzám került változat elképesztően szép állapotban maradt meg, ami azért nem kis szó.
A festés szinte tökéletes és remekül működik a torony forgatása és szuperül gurul is a jármű. Reményeim szerint a többi hasonló kisautóval együtt ezt a járművet is láthatjátok majd, de amíg nem tudom megmutatni addig jönnek a fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9818255023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása