Matchbox Pipe Truck
2024. március 30. írta: ToyaHSW

Matchbox Pipe Truck

img_2611.JPG

Nagyon régen nem mutattam nektek Matchbox kisautót a gyűjteményből, így éppen itt az ideje pótolni ezt a mulasztást. Ezúttal a Pipe Truck névre hallgató teherautót ismerhetitek meg, amit 1966 és 1971 között gyártott az angol cég.

A teherautó természetesen ismerős lehet a számotokra, ugyanis ennél a járműnél is a Leyland korabeli járművét használta fel a Matchbox. A Leyland ezen játéka a No.10-es Matchbox jármű formájában debütált és még többször visszatért a gyerekek nagy örömére.
A teherautó fémből készült, míg az alváz krómozott műanyagból került legyártásra.
A gyártás ideje alatt nagyon minimálisan változott a jármű, de a bemutató alatt ezekre a változásokra is igyekszem majd kitérni.

A fülkére most nem is nagyon vesztegetnék szót, hiszen más kisautóknál már bemutattam azt. A színe az évek alatt mindössze egyszer változott, amikor a Matchbox az eredetileg piros színt felváltotta a narancssárgával.
A plató lényegében egyetlen darabból áll, aminek az oldalait négy darab rúd adta. Ez tartotta a helyén a plató tartalmát, ami műanyag csövekből állt.
A csövek úgy lettek kialakítva, hogy azokat egymásba lehetett dugni és így egy építkezést is tudtak szimulálni a gyerekek a játék során.
A műanyag csövek szürke színt kaptak, majd az utolsó évben sárga színű csövek készültek a teherautóhoz.

Az alváz csak egy részét takarja el a játéknak, sőt azt kell mondanom hogy lényegében csak az első futóműhöz került. A krómozott műanyagból készült alváz adta az első lökhárítót és a hűtőrácsot is. A műanyag elemet a Matchbox a megszokott módon szegecseléssel rögzítette a helyére.
A futómű a teherautókra jellemző kengyeles megoldással lett kialakítva. Az első keréknél a kengyel az alvázra került, míg a több kerék esetében a kengyel az alvázon kapott helyet.
Összesen négy tengelyen gurult a jármű. A tengelyek végén az első időszakban 1966-69 között a Regular kerekek kerültek a kocsira, amit 1970-ben és 1971-ben az aktuális Superfast kerekek váltottak fel.

A hozzám került játék az első szériából való. Az állapota igazán kiváló a játéknak. A festék épségben van a teherautón és még a műanyag csövek is megmaradtak.
A többi kisautóhoz hasonlóan ezt a teherautót is láthatjátok majd, de amíg nincs lehetőségem bemutatni a kocsit személyesen, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3718367259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása