Matchbox Horse Box
2024. január 23. írta: ToyaHSW

Matchbox Horse Box

horsebox_6.JPG

Ismét hoztam nektek egy klassz régi Matchbox járművet, amivel bizony még én is találkoztam gyerekkoromban, igaz kicsit megkopott és hiányos változatban.
Ezúttal a Horse Box nevet viselő járművet mutatom be nektek.

Ahogy majdnem mindig, úgy ebben az esetben is a játék alapját egy valódi teherautó adta. Ezúttal az AEC egyik típusára került rá egy lovak szállítására alkalmas felépítmény és ráadásként lovak is tartoztak a játékhoz - de erről majd egy kicsit később részletesen.

A Horse Box 1969 és 1972 között volt forgalomba és ezen idő alatt néhány apróbb változás történt a játékon, amelyeket természetesen igyekszem majd bemutatni nektek.
A teherautó ebben az esetben is fémből készült, azonban nagyon sok műanyag alkatrésszel találkozhattak a gyerekek ennél a járműnél.
A teherautó fülkéje az alvázzal együtt lett kialakítva. Itt a Matchbox tervezőinek el kellett tekinteni a létra alváztól, így egy teljesen sima egységes alvázat kapott a teherautó. A fülke alapvetően szépen kidolgozott, de ebben semmi különleges nincs hiszen a 8 Wheel Tipper esetében is ezt a fülkét használta a Matchbox.
A fülke itt is színezett üveget kapott, köszönhetően annak hogy a belső tér nem lett kidolgozva.
A fülke alatt egy apró alvázat is találhattak a gyerekek, ami szegecseléssel rögzítettek. Ez a műanyagból készült alváz krómozás kapott és az alvázon kívül a fülke lámpáit és hűtőrácsát is tartalmazta a játék ezen része.
A fülke alapvetően piros színt kapott, de 1972-ben egy narancssárga fülkés változat készült.

A felépítmény teljes egészében műanyagból készült és egy lószállító felépítmény volt. A zöld színű műanyag felépítmény benyúlt a fülke fölé is és kidolgozását tekintve igazán szépen és részletesen sikerült. A tető teljesen sima, míg az oldalfalak olyan csíkozást kaptak mintha apró elemekből állnak össze a játék ezen része.
A felépítmény oldalain és hátán ablakok voltak találhatóak, de a legfontosabb rész a lenyíló ajtó volt.
Az ajtó lenyitva lényegében egy rámpává alakul és a belül található műanyag lovat ezen a rámpán lehetett le és felvezetni.
A felépítmény majdnem a gyártás teljes ideje alatt zöld-szürke színben készült, de 1971-ben krémszínű-barna Horse Box került a teherautóra.

A jármű alatt a teherautókra jellemző módon lettek rögzítve a kerekek, ami annyit jelentett, hogy itt is kengyelbe kerültek a tengelyek.
A tengelyek végén 1969-ben a Regular kerekek kaptak helyet, majd az ezt követő években az aktuális Superfast kerekkel szerelt változatot kapták a gyerekek.

A hozzám került teherautó rendkívül szép állapotban maradt meg. A festés tökéletes, a felépítményen egyetlen karcolás sincs és még a ló is eredeti pompájukban várja a gyerekeket.
Reményeim szerint a többi kisautóval együtt a Horse Boxot is láthatjátok majd, de amíg a bemutatásra nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4918308063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása