Matchbox Pontiac GP Sports Coupe
2023. augusztus 08. írta: ToyaHSW

Matchbox Pontiac GP Sports Coupe

pontiacgp_3.JPG

Az elmúlt időszakban igyekszem nektek a hozzám került Matchbox kisautókat kicsit alaposabban és részletesebben bemutatni. Ezt a sort folytatom most a Pontiac GP Sports Coupevel, ami ismét egy igazi amerikai cirkáló a 60-as évekből.

A Pontiac Grand Prix széria az amerikai autógyártó egyik komoly zászlóshajója. A gyártás a 60-as évek elején indult el, hogy nyolc generáción át 2008-ig biztos pont legyen az autóvásárlók számára.
A Matchbox az első sorozat egyik darabját vette alapul a kisautó elkészítése során, mégpedig az 1964-es, ami az első sorozat utolsó évében készült.
A motortérben egy 6.4 literes V8-as dübörgött, amihez négy sebességes kézi és három sebesség kézi vagy automata váltó volt rendelhető. A kocsi 1964-es változatából több mint 63.000 darabot értékesítettek, ami nem volt kis szám.

A Matchbox persze a gyerekek számára igyekezett az amerikai cirkálókat is elhozni, így készült el többek között az Impala Taxi vagy éppen a Pontiac GP Sport Coupe is.
A játékautó 1965 és 1970 között volt gyártásban és ezen idő alatt három változatban lehetett megvásárolni a játékot. Érdekesség, hogy igazából 1965 és 69 között változatlan volt a kisautó, de az utolsó évben két új változat érkezett belőle.

A kocsi és az alváz is fémből készült ebben az esetben is, míg az utastér műanyagból került legyártásra.
A karosszéria piros festést kapott, azonban 1970-ben a piros szín mellett feltűnt még a lila színű változat is a kisautóból.
A karosszéria egészen jól visszaadja a kocsi rendkívül érdekes formáját és a kidolgozásnál olyan részletekre is figyeltek mint a jármű oldalán futó csík.
A kocsi ajtajai nyithatóak. Mivel ez egy két ajtós jármű, így az autók is kellően nagyon, aminek köszönhetően remekül lehet látni a belső teret. A belső természetesen a megszokott fehér műanyagból készült és egészen részletesen el lett készítve.

Az alváz festett. A feketére festett elemen csak a Matchboxtól megszokott dolgokat lehetett megtalálni, amelyek a gyártóra és a kocsi típusára utalnak.
A futómű a megszokott megoldással van kidolgozva itt is, azonban az egészen elképesztő rugózásnak köszönhetően a karosszéria csodálatosan billeg oldalra.
A kerekek persze változtak az évek alatt. 1965 és 69 között a vékony regular kerék került a kocsira, amit 1970-ben felváltott a Superfast kerék ami az autókra került.

A hozzám került autó egészen szép állapotban vészelte át az eltelt közel 60 évet. A festés szép, az ajtók nagyszerűen nyílnak. Reményeim szerint ezt majd Ti is láthatjátok, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek a kisautót, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2118185637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása