Matchbox Iron Fairy Crane
2024. január 04. írta: ToyaHSW

Matchbox Iron Fairy Crane

ironfairy_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes régi Matchbox járművet a 60-es évek kínálatából. Ezúttal az Iron Fairy Crane lesz az amit kicsit jobban bemutatok majd nektek.
Igazából mint annyi Matchbox játék, ez a jármű is egy valódi daruskocsi alapján lett megmintázva. Bár gyerekként mi nem ilyen daruskocsikkal találkoztunk és őszintén szólva csak némi keresgélés után találtam rá a gép eredeti változatára.
A Iron Fairy darukat a British Hoist and Crane gyártotta 1956-tól kezdve. A cég által gyártott daruk hamar népszerűek lettek köszönhetően annak, hogy szinte minden terepen kiválóan megállták a helyüket. Ennek köszönhetően a földeken, a gyárakban, de még a kikötőkben is lehetett találkozni Iron Fairy darukkal.

A Matchbox persze nem hagyta parlagon heverni a témát, aminek köszönhetően 1969-ben a boltok polcaira került a játék változat, amit 1971-ig gyártottak.

A jármű formája leginkább olyan mintha egy gyerek rajzolt volna egy daruskocsit. Szögletes vonalak, végtelenül egyszerű forma, így a Matchbox mérnökeinek sem kellett sok energiát fektetniük a jármű megtervezésébe.
A jármű fémből készült, azonban az alváz itt is műanyagból került legyártásra.

Elsőként a karosszériát és a felépítményt mutatom be nektek, hiszen ez volt a jármű legfontosabb része. A karosszéria piros, a felépítmény pedig narancssárga színben készült az első évben, amit ezt követően leváltott a narancssárga-citromsárga festés.
Ahogy említettem a felépítmény fémből készült. A járműtest vonalai viszonylag egyszerűen, de ennek ellenére a Matchbox tervezői igyekeztek figyelni a részletekre. A különböző járólemezeket, lámpákat, hűtőrácsokat és fedeleket azonnal fel lehet fedezni a karosszérián.
A fülke kicsit érdekesen nem pont középen lett elhelyezve mint a valóságban. Bár a vezetőfülke nem kapott plexi ablakokat, de azért kidolgozott egy ülésből álló belsőteret láthattak azért a gyerekek.

A felépítmény közepén lett elhelyezve a daru. A daru egy forgózsámolyon lett elhelyezve amiből egy ellensúly és a gém nyúlt ki a két oldalra.
A gém végén műanyagból készülve egy horog volt elhelyezve. A gém mozgatható volt fel-le irányba, így lényegében a darus szerkezet forgatható és emelhető volt, ami a játék során számtalan lehetőséget tartogatott a gyerekek számára.

Az alváz ahogy említettem műanyagból készült és narancssárga színben készült. Az alvázon a Matchbox játékokra jellemző gyártóra és járműtípusra utaló feliratok voltak olvashatóak.
Az alváz szegecseléses megoldással lett rögzítve a karosszériához. Az alvázban belül és kívül kapott a helyet a futómű. Az egyik tengely az alvázon belül futott, míg a másik a már jólismert kengyeles megoldás segítségével lett rögzítve.
A tengelyek végén a Regular kerekek voltak megtalálhatóak, de 1970-től az aktuális Superfast kerekek kerültek fel a játékra.

Összességében egy igazán érdekes és sokoldalúan használható járművet kaptak a gyerekek a Iron Fairy Crane formájában.
A hozzám került változat nagyon szép állapotban maradt meg, ami egy 55 éves játék esetében nem kis szó. A jármű gyakorlatilag hibátlan állapotban, kellően feszes gémmel került hozzám.
Reményeim szerint a többi hasonló kisautóval együtt ezt is betudom majd mutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8818293763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása