Matchbox Foden Concrete Truck
2024. január 05. írta: ToyaHSW

Matchbox Foden Concrete Truck

foden_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes Matchbox kisautót a 60-as, 70-es évekből. Ezúttal a Foden Concrete Truckot mutatom be nektek, ami egyedi megoldásaival sok kisgyerek érdeklődését felkeltette.
A kisautó a Foden Cement Mixert váltotta le.
A Concrete Truck gyártása 1968-ban indult és 1973-ig tartott. Ezt a járművet szeretném most bemutatni nektek.

A Foden bár itthon egy ismeretlen márkának számít, de Angliában egy komoly, nagy múlttal rendelkező teherautó gyártó volt. A gyár több klasszikus teherautót is készített, ami a Matchbox játékokhoz kiváló alapot biztosított.

A játék fémből és műanyagból készült. Több jól elkülöníthető részből állt össze a sárga-piros színben pompázó betonkeverős teherautó.
A bemutatást a felépítménnyel kezdem ezúttal is. A fülke teljesen jól ki lett dolgozva és a Foden jellemzőit bőven magán viseli. A kidolgozás kifejezetten szép, az apró vonalak, lámpák és más apró részletek is nagyon jól ki lettek dolgozva.
A teherautó sötétkék ablakokat kapott, mégpedig a megszokott okból, mivel a belső tér itt sem lett kidolgozva.
A fülke mögött egy formás doboz volt megtalálható, ami a betonkeverő hajtását hivatott jelezni. A keverőhenger egyik vége is ebbe a dobozba lett elhelyezve.
A henger maga műanyagból készült és sárga színt kapott.
A henger másik része egy állvány felső részén lett elhelyezve és akár kézzel is megtudták azt forgatni a gyerekek.
Ez az állvány már az alváz része volt, így a bemutatást az alvázzal folytatom.

Az alváz szintén fémből készült és a szokásos szegecseléses módszerrel lett a karosszériához rögzítve. Az alváz nagyon szépen ki lett dolgozva.
Az apró részletek, oldaldobozok és tartályok is megfelelően el lettek helyezve a kisautón. A keverőhengernél még arra is figyeltek, hogy kezelőgombok és betonkiöntő is kerüljön a megfelelő helyre.
Az alvázat úgy kellett kialakítani, hogy négy tengely simán elférjen a teherautó alatt.
A játékot átfordítva láthatóvá válik az alváz alsó része a tengelyekkel és egy furcsa csigás megoldással ellátott műanyag hengerrel és fogaskerekekkel.
A tengelyek a szokásos kengyelekben futottak. A gyerekek ha elkezdték gurítani a játékot, akkor az csigás megoldású henger is forgott játék közben és ez a henger meghajtotta a felül elhelyezett keverőhengert, aminek köszönhetően a játék valóban úgy nézett ki és úgy működött mint egy valódi mixer teherautó.
A tengelyek végén a szokásos Regular kerekek voltak elhelyezve, de a gyártás végéhez közeledve az aktuális Superfast kerekek kerültek fel a játékra.

A hozzám került kisautó egészen szép állapotban maradt meg. A henger forog rajta és a festés is gyönyörűen néz ki. Reményeim szerint ezt az autót is láthatjátok majd a többi kisautóval együtt, de amíg nincs lehetőségem bemutatni nektek a játékokat, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5618295439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása