Matchbox Mercedes Coach
2023. december 28. írta: ToyaHSW

Matchbox Mercedes Coach

mercedescoach_1.JPG

Ma ismét hoztam nektek egy régi Matchbox játékot bemutatásra. Az elmúlt időszakban kicsit sok volt a lakókocsi, a teherautó, így most arra gondoltam dobjuk fel az oldalt egy busszal.
Ennek köszönhetően esett a választásom a Mercedes Coach néven kiadott buszra.

A játék 1966-ban került a boltok polcaira és egészen 1969-ig volt gyártásban.
Igazából egy valódi Mercedes busz alapján lett elkészítve a játék változat, de abban nem vagyok biztos hogy az O321-es vagy az O322-es változat szolgált mintául a Matchboxnak.
A járművön bőségesen használtak fémet, de bizonyos részeket műanyagból gyártottak le. Ez valamennyivel csökkentette a játék tartósságát, de egészen jól visszaadta a busz formáját.
A jármű két fontosabb darabból állt össze egésszé.

Az egyik az alváz és a karosszéria alsó része volt. Ez fémből készült és ahhoz képest, hogy egy buszról van szó egészen jól ki lett dolgozva. A különböző nyitható csomagtartók és ajtók vonalai jelezve lettek a fém karosszérián, ahogy az orr részen a hűtőmaszk és a többi apró részlet is.
A játék két eltérő festéssel készült. 1966-ban egy zöld változatot gyártottak, de ezt 1967-ben lecserélték narancssárgára és ezt a színt használták ezt követően a gyártás teljes időtartama alatt.
A karosszéria alsó része és az alváz gyakorlatilag egy darabból lett elkészítve. Az alvázon a Matchbox által használt gyártóra és járműtípusra utaló feliratokkal lehetett csak találkozni.
A tengelyek a gyártás ideje alatt több módon is az alvázra kerültek. Az első változatoknál a szokásos bilincsek tartották a helyükön a tengelyeket, de ezt a későbbiekben egy perselyes megoldásra cserélték le.
A jármű tengelyeinek végén a szokásos Regular kerekek voltak megtalálhatóak, amelyeket a gyártás teljes ideje alatt megtartottak.

Az alváz belsejében volt megtalálható a kidolgozott utastér. Ez akkoriban egészen különleges volt, ugyanis egy viszonylag nagy darab műanyag igényes megmunkálással került be a fém vázba. Az ülések szépen kidolgozottak és bár a fehér beltér kicsit furcsa egy busz esetében, de nagyon jól mutat.
Az utasteret az ablakokon keresztül csodálhatták a gyerekek. Az ablak egy darabból lett megformálva és vízszínű plexiből lett legyártva.
Az ablakok helyen tartásáról gondoskodott a jármű felső része. Ez az elem műanyagból lett megformálva. Ez nem véletlen volt, mivel számtalan ablak kerülhetett fel így a buszra.
A tető szintén fehér színt kapott, így alakult ki a bicolor fényezés.

A hozzám került játék rendkívül jó állapotban maradt meg. A műanyag elemek sértetlenek és karcolásoktól mentesek és a fém részek festésére is egészen elképesztő állapotban maradt meg.
Ez azért egy 55 éves játék esetében nem kis szó azért.
Reményeim szerint a Mercedes Coach is látható lesz majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek a gyűjteményt addig a szokásos fotók segítségével ismerkedhettek a járművel.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3618290371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása