Novacar Nissan 300ZX
2022. július 28. írta: ToyaHSW

Novacar Nissan 300ZX

nissan300zx_1.JPG

Elég régen nem mutattam nektek kisautót, így most egy különlegesebb és ritkább darabot hoztam nektek a 90-es évek közepéről. Ezúttal a Novacar Nissan 300ZX-esét mutatom majd be Nektek, de előtte azért néhány szót ejtenék a Novacar cégről.

A cég a 80-as években Minia Porto: Jogos e Brinquedos Lda. néven gyártotta. A cég székhelye egy aprócska faluban, Baltarban volt ami mindössze 35 km-re van a környék nagyvárosától Paradestől. A Minia Porto név innen jött, Minia=Miniatures, Porto=ebben a tartományban volt megtalálható Baltar.
Az első időktől kezdve játékok gyártásával foglalkozott az aprócska cég, aminek a sorsa igazán 1989-ben fordult jóra, amikor a Majorette több más konkurens gyártóval együtt a Minia Portot is felvásárolta, akik ezt követően már Novacar és Majorette néven gyártották a kisautókat.
A Majorette célja a felvásárlást követően az volt, hogy olcsóbban előállítható és könnyebben megvásárolható autókat is gyártson, amivel a kínai konkurenciával felvehette a versenyt.
Ennek köszönhetően a Novacar autó műanyag karosszériával és kicsit gyengébb fém alvázzal készültek mint a Majorette játékok.
Elsőnek 1994-ben jelentek meg a Majorette katalógusában a Novacar kisautók, amelyekből 19 darabot sorolt fel a kiadvány. Ezt követően még 1995-ben és 1996-ban szerepeltek a Novacar gyártmányai a Majorette kiadványokban.
A Novacar kisautók jellemzője, hogy az alvázon csak a gyártó neve és egy szám szerepelt. Ennek köszönhetően hívják a kisautókat 100-as sorozatnak (minden autó száma százassal kezdődött).
1996-ban a Novacar a 200-as sorozattal jelentkezett, ami kifejezetten a Majorettenek készült és jellemzője az átlátszó műanyag karosszéria volt.
Persze a kínai konkurencia legyőzte a Novacart, ami masszívan veszteséges volt. Ezt követően eladták a márkanevet, majd visszavásárolták azt, de gyártás Európában már soha nem indult újra és így a Novacar név is valószínűleg örökre elveszett.

A Nissan 300ZX-et a cég 1995-ben készítette el. A kisautó a 102-es számot kapta. A karosszéria és a belső rész műanyagból, míg az alváz fémből készült.
A fényezés nincs túlbonyolítva, ugyanis a kocsi csak világoskék színben került fel a boltok polcaira. A karosszérián helyet kapott egy kis dekoráció is, ami 17-es rajtszámból, néhány csíkból és reklámból állt és a kocsi versenyautó mivoltára igyekezett utalni.
A kocsi átlátszó víztiszta ablakokat kapott, aminek köszönhetően remek belátás nyílt a gyerekek számára a belső térre. Erre a belátásra szükség is volt, ugyanis sem az ajtók, sem pedig a csomagtérajtó nem volt nyitható.
A belső tér csak úgy elnagyolva lett kidolgozva. Látszanak az ülések és a kormány, de egyik részlet sem tűnik különösebben szépnek. A hozzám került változaton a belső piros színben pompázik, de készült fekete belsőtérrel ellátott változat is.
Az alváz ahogy már említettem fémből készült. A kidolgozottsága a nullához közelít, lévén teljesen sima lett és összesen a Novacar felirat szerepel rajta.
Az alvázban foglalnak helyet a futóművek, amelyek nem kaptak rugózást. A kerekek szép krómozásos dekorációt kaptak, bár méretüket tekintve még a Matchbox kisautókban található kerekektől is kisebbek lettek.

A kisautó persze gyönyörűen gurul és szerintem a gyerekeknek a 90-es években ettől több nem is kellett. A Novacar Nissan 300ZX a filléres árú autók közé tartozott, ezért is különleges egy ilyen szép állapotban megmaradt darab.
Természetesen ezzel a kisautóval is találkozhattok majd a gyűjteményben, amíg azonban nem tudom személyesen is bemutatni nektek a kicsi Nissant, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr217893183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása