Matchbox Peterbilt Tanker Truck
2022. május 21. írta: ToyaHSW

Matchbox Peterbilt Tanker Truck

dsc_0020.JPG

A mai napon ismét egy régi Matchbox kisautót mutatok be nektek. A választásom ezúttal az 1982 és 2003 között gyártott Peterbilt Tanker Truckra esett.
A Peterbilt amerika egyik kultikus teherautója volt, amit a Kenworth gépekkel együtt meglehetett találni a Matchbox kínálatában számtalan változatban és felépítménnyel vagy pótkocsival is.
Most a tartályos változatot mutatom be nektek, ami egészen sokat változott a gyártás ideje alatt.

A gyártás 1982-ben indult Angliában, de itt csak nagyon rövid ideig készült a játékautó, amelynek gyártása 1983-től Makaóban, majd a későbbiekben Thaiföldön és Kínában folytatódott.
A gyártás ideje alatt számtalanszor változott a tanker kamion ami mind a teherautót, mind pedig a rajta található felépítményt érintette.
A teherautó leginkább színében és a krómozott alkatrészek számában változott, míg a tartály szintén színében és a rajta található reklámokban változott az évek múlásával.
Szerintem a hozzám került változat a legszebb az összes közül, de ez egyéni vélemény. Itt a teherautó gyönyörű fehér színt kapott amin sárga és piros csík fut, mag a tartály teljesen krómozott és Shell reklámot helyeztek el a tartály oldalán.

Persze a teherautó készült kék, zöld, piros, sárga, fekete színekben is és a tartályokon is feltűntek olyan feliratok mint a Amoco, BP, Swill vagy a GAS.

De nézzük akkor, hogy milyen is lett a teherautó maga.

A játékautó fémből és műanyagból készült. A kamion fémből készült, míg a dekorációk, a tartály és az alváz műanyagból került legyártásra.
A fém karosszéria igazán igényes munka. A kocsi tetején felismerhetőek az extra lámpácskák és a légkürtök is. Teljessé azonban csak a műanyag krómozott dekorációk teszik a kamiont. A hatalmas krómozott hűtőmaszk, a kipufogók, a fellépők és légtartályok mind nagyon szépen illeszkednek a játékhoz és igazán jól átadják az amerikai életérzést.
A felépítmény ahogy már említettem a hozzám került változatnál teljesen krómozott. Ez a műanyag alkatrész is elismerésre méltó részletességgel várta a gyerekeket. A tartály hátsó részén létra, míg a tartály tetején járólap és a tartályokra jellemző fedelek lettek jelölve.
A matricázás sárga, piros egy kis fehérrel kisérve, ami nagyon jól illeszkedik a játékhoz.
Az alváz ahogy említettem műanyagból készült, de ennél a változatnál ez is megkapta a króm színezést. A Matchbox játékokra jellemzően az alváz nincs túlgondolva. Néhány részlet ki lett dolgozva, de leginkább a szokásos szövegekkel találkozhattak itt a gyerekek.
A kerekek lényegében a megszokottak, mindössze a gyártás végén 2002-ben és 2003-ban történt ezen a területen némi változás.

A hozzám került változat kék dobozban kapott helyet, ami már nem volt teljesen zárt egy vékony műanyag lap mögött a játék is látható volt már a megvásárlás előtt is.

Szerencsére a játék kiváló állapotban maradt meg, ami igaz a dobozra is. A Matchbox Peterbilt Tanker Truckkel szintén találkozhattok majd a gyűjteményben, de amíg nem tudom személyesen is megmutatni nektek ezt a kincset addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8617836393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bati67 2022.05.24. 09:26:31

Hűűű, ez tényleg szép! :-)

Nekem az első Matchbox-om egy lószállító volt, de már elvesztek belőle a lovak... :-(
süti beállítások módosítása