Matchbox 0-4-0 Steam Loco
2022. április 29. írta: ToyaHSW

Matchbox 0-4-0 Steam Loco

steamlocokid_1.JPG

Ismét egy érdekes és különleges Matchbox járművet mutatok be nektek. Ezúttal az 1990-ben a boltok polcaira került 0-4-0 Steam Loco nevet viselő járművet ismerhetitek meg.
A Steam Loco egy komolyabb múltra visszatekintő sorozat, amelynek majd egy másik darabját is bemutatom nektek itt a blogon, de most kezdésnek a My First Matchbox sorozatban megjelent darabot ismerhetitek meg.

A My First Matchbox sorozat 1989-ben indult útjára és viszonylag rövid ideig élt, hiszen 1992-ben be is fejezték ezt a gyerekeknek készült sorozatot a gyártónál.
A My First Matchbox sorozatot Live 'n' Learn néven is ismerhetitek. A sorozat célközönségét a legkisebb gyerekek alkották, akik jóval tartósabb és színesebb változatban kaphatták meg első kisautóikat és szerethették meg ezzel a Matchbox márkát...Tudjátok nem lehet elég korán kezdeni :)
A sorozatban amúgy már sikeres Matchbox kisautók kisgyerek kompatibilis változataival lehetett találkozni. A Steam Loco mozdonyon kívül a Peterbilt Tanker Truck, az Oskosh tűzoltóautója vagy a Caterpillar D9-es traktor is feltűnt.
A sorozat jellemzően a gyerekes színekkel, grafikákkal operált, de maguk a játékok 100%-ban megegyeztek az eredeti darabokkal.

ezgif-4-b2e25e5e9f.jpg


Ebben a sorozatban jelent meg a 0-4-0 Steam Loco mozdony kicsiknek szánt változata is.

A Steam Loco eredetileg a Superfast sorozatban került kiadásra és kisebb-nagyobb megszakításokkal 1979-től egészen 1997-ig volt gyártásba.
A különböző formájú gőzmodonyokhoz persze vagonokat is lehetett vásárolni, ezzel is tökéletesebbé tehető volt az élmény.

Ahogy említettem a My First Matchbox sorozat darabjai is az eredeti minták alapján készültek, így csak a színekkel lehetett operálni a gyártás során. Ezen a területen viszont tényleg maradandót alkotott a Matchbox.
Egy felnőttnek a Steam Locotól kb. kifolyik a szeme. A színek teljesen elütnek egymástól és a vonaton elhelyezett matricák is leginkább bohókásnak nevezhetőek.
A mozdony fém és műanyag elemekből épül fel és ennek megfelelően nagyon könnyű. Ez persze érthető is, mivel az egészen fiatal korosztálynak készült ez a játék.
Alapvetően a sárga és a világoszöld szín dominál, de azért világoskékre színezett részekkel is lehet találkozni a járművön.
A kazán és a felépítmény alapja világoszöld színben pompázik, míg a mozdonyvezetői állás és az ahhoz tartozó részek sárga színt kaptak. A kidolgozás viszonylag részletes, így fel lehet fedezni a kapaszkodókat és más alkatrészeket is a fém és műanyag részeket. Igen, már felül is két anyaggal lehetett találkozni, hiszen a sárga részek fémből, míg a zöld részek műanyagból készültek.
Ahogy említettem a dekoráció felnőtt szemmel megmosolyogtató volt. A mozdony oldalán a 456 szám volt feltüntetve (de készült 123 számú mozdony is), míg a vezetőállás tetején egy mosolygó masiniszta fej volt látható.
Az alváz a kerekekkel kék színt kapott és teljes egészében műanyagból készült. Az alvázon lett kialakítva a mozdony ütközője és a vonószemek is. A játék alsó része egyáltalán nincs kidolgozva és csak a szokásos Matchbox járművekre jellemző szöveggel lehet rajta találkozni.
A kerekek szintén kék színt kaptak és természetesen műanyagból készültek.
Az alváz és a felépítmény ennél a játéknál is szegecsekkel van összefogatva, ami az egyik legtartósabb megoldás.

A hozzám került játék igazán szép állapotban maradt meg. Még az eredeti doboza is megvan a játéknak, ami azért elég nagy szónak számít.
A játék hiánytalan, a matricák 100%-os állapotban vannak és a festés sem kopott le az eltelt 30 évben.
A többi Matchbox játékkal együtt reményeim szerint ez a különlegességet is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek a Steam Locot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8317820039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása