Audiosonic PP800 TV játék
2021. október 12. írta: ToyaHSW

Audiosonic PP800 TV játék

aspp800_1.JPG

Néhány hete a Blog TV adásában már igyekeztem nektek bemutatni a hozzám került Audiosonic PP800-as TV játékot, de úgy gondoltam mindenképpen cikk formájában is meg kell ismernetek ezt a klasszikus Pong játékot.
A 70-es évek második felében a Pong játékok meghódították az otthonokat és megfizethető áron nyújtottak kiváló szórakozást a családoknak.

A Pong játékok általában tudásban nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, aminek köszönhetően általában teniszt, squasht és jégkorongot lehetett játszani egyedül vagy egy másik játékossal.
A grafika végtelenül egyszerű volt, hiszen a játékosok ütői egy-egy vonalból álltak, míg a labda egy kis négyzet volt. Ennek ellenére olyan dolgokat lehetett állítani a játékban mint a sebesség, az ütő méretét vagy a visszapattanás szöge.
A Pong játékokat számtalan gyártó készítette és mivel akkoriban még európában is voltak elektronikai gyártás, így lényegében minden országnak elkészült a saját kis klónja.
Nálunk ilyen volt a Videoton vagy a HT játéka, de Hollandiában ilyen gyártó volt az Audiosonic is.

Az Audiosonic Amszterdamban volt megtalálható és számtalan elektronikai eszközt készített. Ezek között megtalálhatóak voltak az egyszerű zsebrádiók, a komolyabb erősítők, a hordozható és asztali lemezjátszók, a magnetofonok, fejhallgatók, kvarcjátékok és természetesen a TV játékok is.
Audiosonic márkanév alatt összesen 22 pong játékot, 3 konzolt, 2 kézikonzolt és 1 kvarcjátékot jegyeznek.
A Pong játékok sorát erősítette a ma bemutatásra került 1977-ben megjelent Audiosonic PP800-as is.

A PP800-asról néhány száraz adat az elején. A TV játék belsejében egy GI AY-3-8500-as dolgozott, míg a megfelelő energiát vagy adapterrel vagy pedig hat darab 1.5 V-os elemmel lehetett a játékba juttatni.
Általában mivel a Pong játékok tudásban nem tértek el egymástól, így a gyártóknak a külalak területén kellett eltérni a többiektől. Számtalan extrém és különleges megoldás született az évek alatt, de azért általánosságban a TV elé vagy alá helyezhető egyszerű téglatest formájú gépek voltak az általánosan elfogadottak.
A gépek kicsit futurisztikusan mutattak a számtalan kapcsolóval, gombbal és potméterrel, de ennek ellenére a használatuk rendkívül könnyen megtanulható volt.
A PP800-as sem volt ez alól kivétel.

A kezelőrészen öt tolókapcsoló, kettő gomb és egy tekerhető játékmód váltására használatos kapcsoló volt megtalálható. A tolókapcsolók segítségével lehetett állítani az ütő méretét, változtatni az adogatás kézi és automata mód között, állítani a sebességet, a visszapattanás szögét 20 és 40 fok között és egy gomb pedig a játék be/ki kapcsolására szolgált.
Ezek mellett a gombok mellett volt megtalálható a tekerhető játékmód választó kapcsoló, ahol jégkorong, squash, tenisz és gyakorlás módok közül választhattak a játékosok.
A szemfülesebbek láthatnak LEFT/RIGHT felirattal ellátott kapcsolókat, amelyeket 10-ig lehetett felállítani. Ezek a kapcsolókkal az eredményt tudtuk manuálisan is beállítani, erre utal a kapcsolók alatt található SCORE felirat is.
Két gomb is található a kezelőrészen. Ezek egyikével szerválni lehetett, míg a másik gomb megnyomásával lényegében resetelni lehetett a játékot.

A játékosok az ütőket az alsó részen található tekerhető potméterekkel tudták irányítani, amelyeket mint szinte az össze hasonló játék esetében ki lehetett emelni az eredeti helyükről.
Mivel viszonylag hosszú vezeték tartozott az irányítógombokhoz, így a játékosok elhelyezkedtek olyan távolságra egymástól, hogy a játékban ne zavarják egymást.
A játék hátsó részén egy antenna kábel és egy adapter aljzat volt megtalálható, míg a TV játék alján az elemtartó mellett kapott helyet a hangszóró.
Igen hangszóró, ugyanis ekkor még a játék adott ki hangot magából és nem a televízió. Persze hang alatt ne valami nagyon komoly zenére gondoljatok, mivel ezek a játékok kb. 2 különböző magasságú pittyegő hangot voltak képesek kiadni.
Az egyik hang akkor szólalt meg amikor a labdát elütöttük vagy a fallal találkozott, míg a másik hang akkor szólalt meg ha a labdát nem sikerült eltalálnunk és az ellenfél pontot szerzett.
A játékok általában 15 pontig mentek. A játék azonban ekkor sem állt le, mindössze annyi történt hogy a labda átment az ütőkön és nem tudtuk tovább folytatni a játékot csak nullázás után.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. Persze a műanyagok 1977-től már szépen megsárgultak, de ez adja ennek a régi játéknak a varázsát.
A működése tökéletes és egyáltalán nincs vele gond, de erről a Blog TV egyik adásában Ti is meggyőződhettetek.
Természetesen ezt a játékot is láthatjátok majd a terveim szerint és akár ki is próbálhatjátok majd. Amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3016719028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása