Gakken Soccer kvarcjáték
2024. szeptember 10. írta: ToyaHSW

Gakken Soccer kvarcjáték

gakkensoccer5.JPG

Időről-időre igyekszem nektek érdekes kvarcjátékokat is bemutatni. Ezúttal a véletlennek és egy kollégámnak (Köszi Csabi!) köszönhetően sodort elém az élet egy Gakken Soccer kvarcjátékot, amit a mai napon be is mutatok nektek.

A Gakken egy Japánban 1947-ben alapított cég, akik leginkább könyvek és oktatási anyagok kiadására szakosodtak. Persze ezen kívül az ipar számtalan más területén is jelen vannak.
Nem volt ez másképp a 80-as években sem, amikor egy kicsit igyekeztek a gyerekszobák szórakoztató elektronikai irányába elmenni. Ennek köszönhetően az első időben a Gakken EX-System elektromos oktató és szórakoztató játékkal igyekeztek magukra felhívni a figyelmet.
Ezt követően 1981-ben jelentek meg a piacon a Super Puck Monster nevű játékgépükkel, ami annyira megtetszett a Coleconak, hogy azonnal licencelte azt és hivatalos Pac-Man játékként forgalmazta.
Innentől kezdve pedig nem volt megállás. A Gakken menthetetlenül bekerült a játékiparba, aminek eredményeként számtalan LCD, LED és VFD (Vacuum Fluorescent Display) játékot adtak ki.

Most ebből a korszakból hoztam nektek bemutatásra a Soccer nevet viselő focis LCD játékukat.

A játék a klasszikus kartondobozban érkezett a gyerekekhez, ami kívülről elég látványos grafikát is kapott kedvcsinálónak.
A dobozon hatalmas Soccer felirat olvasható, valamint látható a kvarcjáték képe is, ami már azonnal kedvet csinált a gyerekeknek a sok gombbal és a focis grafikával. Ezen kívül még néhány gyártóra utaló felirat olvasható, valamint a doboz hátoldalán a focis és a flipperes kvarcjáték leírásával találkozhattak a gyerekek.
A dobozban belül egy hungarocell tartóben volt megtalálható a játék, amit valószínűleg egykoron minden gyerek örömmel bontott ki.

A működtetéshez szükség volt elemekre is. A játékba két darab LR44-es elemet kellett rakni és máris indulhatott a móka.
A képernyő két oldalán voltak elhelyezve az irányításhoz szükséges gombok. Ez a négy irány billentyű volt, valamint a passzolás és a lövés gombja. Középen volt megtalálható a játéktér, ami egy LCD kijelző volt.
A játék érdekessége volt, hogy két képernyős játék volt. A játék ütemének megfelelően vagy az ellenfél kapuja előtt zajlott a játék vagy pedig a saját kapunk előtt kellett védekeznünk a játékosainkkal.

Ez persze elég nehézzé is teszi a játékot. Az aprócska emberkéinkkel elég sok feladat kell elvégezni a játék során. Az ellenfél játékosait leszerelni, passzolni és az adott helyzetben kapura is kell lőnünk.
Ez több mint nehéz. Még szerencse, hogy a kapus feladatait a gép átveszi tőlünk, ugyanis a játék során néha így sem tudni éppen hol áll a fejünk.
A játék során a 80-as évekre annyira jellemző csipogó hangokat hallhatjuk. Ez a labda pattogást, a passzolást és a gólt igyekszik szimulálni.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. Egy kicsit kellett foglalkozni az elemek érintkezőivel, de ezen kívül tökéletesen működik a játék.
Persze a 80-as évek elején ez sokkal nagyobb flash lehetett mint manapság, de azért mind a mai napig egészen jól el lehet szórakozni az aprócska kvarcjátékkal.

Reményeim szerint a többi elektromos játékkal együtt a Gakken Soccert is bemutathatom majd nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7018486825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása