World Cup 1966 Tivoli
2020. április 23. írta: ToyaHSW

World Cup 1966 Tivoli

wcb1966_1.JPG

Akik követik a blogot rendszeresen azok tudják, hogy az egyik kedvenc játékstílusom a Tivoli vagy Bagatelle. Ezek a játékok kísértetiesen hasonlítanak a flipperekre, csak itt a játéktér alján nincs lehetőségünk a golyók újbóli játékba hozására, mivel nem állnak ehhez rendelkezésünkre karok.
Ennek köszönhetően a tivoli játékokat nyugodtan hívhatjuk egyszerűen szerencsejátékoknak is.

A bagatelle játékokkal már az 1400-as években is játszottak a francia királyi udvarban és a népszerűségét ez a játékstílus egészen a 80-as évek végéig megőrizte.

A mai napon egy amerikában gyártott foci világbajnokság témáját feldolgozó tivolival szeretnélek benneteket megismertetni, ami igazi ritkaságnak számít.
A játékot a Louis Marx & Co Ltd. készítette, ami egy amerikai cég volt és nyugodtan kijelenthető, hogy a XX.század egyik legnagyobb hatással bíró játékgyártója volt. Természetesen ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal is a gyártó cég bemutatásával kezdem a sort.

A Louis Marx & Co.játékgyárat 1919-ben alapította Louis Marx és testvére. Marx az első időkben a Strauss játékgyárnál dolgozott, majd miután a megfelelő tőke a rendelkezésére állt az önálló gyár megalapítása mellett döntött.
Szerencséje volt, ugyanis a Strauss cégtől sikerült pár régi gépet megvásárolnia, így elkezdhette az első fém játékainak elkészítését. Ekkor készült az Alabama Coon Jigger és a Climbing Monkey nevű játék amelyek azonnal hatalmas népszerűségre tettek szert. Ez a későbbiekben a cég védjegyévé vált mondásoknak volt köszönhető: Több játék kevesebb pénzért és a Minőség nem alku tárgya.
Bár a nagy gazdasági válság sok céget veszélybe sodort vagy egyszerűen eltüntetett a Louis Marx & Co ezen idő alatt is tudta növelni a bevételeit. 1937-re már rendszeresen nevezték - nem is alaptalanul - Louis Marxot a játékkirálynak.
Az 50-es évekre a Louis Marx éves forgalma elérte az 50 millió dollárt. Érdekességként a Mattel játékgyár ekkor 6 millió dolláros forgalmat tudott lebonyolítani.
A hatalmas siker 1974-ig tartott, amikor Louis Marx 54 millió dollárért (mai árfolyamon 339,975 millió dollárért) eladta a céget a Quaker Oats Companynek és nyugdíjba ment.
Ez lényegében meg is pecsételte a márka sorsát, ugyanis gyárbezárásokkal reagált az új vezetés a csökkenő eladásokra, majd később értékesítette a Marx részlegét.
Az agónia 1980-ban ért véget, amikor a Chemical Bank lényegében felszámolta a Marx gyárat és eladta az eszközöket.

A gyűjtők számára a Marx játékok persze nem tűntek el a felszámolással, sőt talán még keresettebb darabokká váltak. Egy-egy ritkább Marx játék egészen elképesztő összegekért cserél gazdát mind a mai napig.
A ma bemutatásra kerülő World Cup 1966 Tivoli még nem tartozik igazából a nagyon drága kategóriába, de ennek ellenére nyugodtan lehet igazi ritkaságnak nevezni.

Bár kicsit furcsának tűnhet egy amerikai játékgyártótól focival foglalkozó játékot bemutatni, de ez nem véletlen. A 60-as években a Louis Marx & Co egy gyárat üzemeltetett Angliában is és az itt készült játékokat leginkább az európai piacra szánták.
Így készültek a World Cup tivoli játékok is. Azért írtam többesszámot, ugyanis a 1966-os Labdarúgó Világbajnokság tiszteletére készített játékon kívül még 1970-ben és 1974-ben is kiadtak egy hasonló darabot, persze jelentősen átdolgozott grafikával.
A tivoli játékokban nehéz volt új dolgokat behozni, ezért a gyártók igyekeztek a termékeiket a grafikai megoldásaik segítségével értékesíteni.
Ezek a területen nagyon jól teljesít a World Cup 1966 tivoli is. A Louis Marx & Co grafikusai igazán kitettek magukért és elképesztően szép, részletes és színes játékteret alkottak.
A játéktér felső részén egy forgó található, ami alatt a világbajnokságon résztvevő országok közül néhánynak a zászlója és a neve olvasható. Sajnos Magyarország nem szerepel a feltüntetett országok között pedig ott voltunk, sőt a legjobb 8 csapat közé is bejutottunk.
A táblán műanyagból kialakítva különböző vájatok találhatóak, amelyekbe a golyó megakadhatott, de itt a pontszámok helyett gólokban lett feltüntetve a számozás.
A tábla alsó részén öt elkülönített mező található ahol szintén pontszámok szerepeltek.
A World Cup 1966 Tivoli alapvetően egy társasjáték volt, így a szabályokat is ennek megfelelően alakították ki. Minden játékosnak ki kellett sorsolni a csapatát. Ehhez a tábla hátán található aprócska gombot kellett megforgatni, ami a játéktér felső részén található forgót hozta mozgásba. Amelyik csapatnál megállt a forgó, azzal a csapattal kellett a játékban részt venni. A másik játékos ugyanígy forgatott magának egy csapatot és máris indulhatott a mérkőzés.
Minden játékosnak öt golyóval kellett elérni a legmagasabb pontszámot vagyis inkább a legtöbb rúgott gólt. Ehhez a játék jobb alsó részén található rugós kilövővel kellett a játéktérre juttatni a színes golyókat, amelyek a lövést követően valamelyik vájatba estek. Az öt lövést követően a gólokat össze kellett adni és szurkolni, hogy a játékostársunk ne érjen el jobb eredményt tőlünk.

Összességében ennyi volt a World Cup 1966 Bagatelle és így lehetett vele játszani.
A különlegessége abból adódik, hogy viszonylag nehezen beszerezhető. Én is egy véletlennek köszönhetően akadtam rá erre a kincsre, aminek még az eredeti doboza is megmaradt.
Ebben az állapotban az ára valahol 150-160 dollár között mozogna - ha éppen be lehetne szerezni :)
Szerencsére a gyűjteménybe most bekerült egy darab, így lehetőségetek lesz majd ezt a játékot is közelebbről szemügyre venni a múzeumban.
Amíg viszont nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a 60-as évek közepén készült amerikai kincset, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3215635872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása