Érdekes Marx játékok
2024. január 25. írta: ToyaHSW

Érdekes Marx játékok

Ezúttal folytatom a múlt héten elkezdett sorozatot, amelyben nagyobb játékgyártók érdekes játékaiból mutatok be nektek néhányan szigorúan szubjektíven.
A Marx játékokkal mi itthon nem igazán találkoztunk pedig egy igazán patinás és érdekes amerikai cégről van szó. A Marx játékgyárat 1919-ben alapították és 1980-ig működött.
A többi piaci szereplőhöz hasonlóan a Marx is lemezjátékokkal volt jelen a piacon az első időkben, azonban nem voltak restek fejleszteni és egyre jobb és érdekesebb anyagokkal dolgozni.
Ennek a mentalitásnak köszönhetően a Marx még a gazdasági válságok ideje alatt is képes volt a növekedésre, aminek köszönhetően Louis és David Marxot gyakran hasonlították Henry Fordhoz.

A Marx játékgyár nem fél felvásárolni a riválisokat és gyakran licenszelt televíziós sorozatokat, amelyek ezt követően játék formájában jelentek meg a boltok polcain.
Lényegében a kor összes televíziós sorozatáról ami a fiataloknak szólt játékot készítettek, majd a későbbiekben az űrverseny beindulásával az űr és sci-fi játékok is bekerültek a repertoárba.
1972-ben Louis Marx nyugdíjba vonult és eladta a cégét az Quaker Oatsnak, akik megpróbálták más gyártókkal együtt a Marx termékeket is életben tartani. Sajnos ez nem igazán működött jól a Marx eltérő értékesítési stratégiája miatt, így végül hosszú agónia után 1980-ban húzta le a rolót a cég végleg.

Persze ettől függetlenül a gyűjtők mind a mai napig kedvelik és keresik is a Marx játékokat, amelyek egy elmúlt kort idéznek vissza.
Most öt szerintem érdekes Marx játékot mutatok nektek.

98236525_1_x.webp

Cape Canaveral Missile Base Set - Egy készlet az űrverseny korszakából, ami nagyon jól vegyítette a fémet és a műanyagot.
Igazából ez a játék nagyon jól adja vissza a Marx minden erősségét. Kiválóan kidolgozott figurák, ötletes és formás épületek és kerítések. A készlet elképesztően sok darabból állt, így a katonákon kívül rakétakilövőt, épületet, kerítést és sok egyéb érdekességet is kaptak a gyerekek.
Ez egy igazi klasszikus Marx játék, amiben a múlt és a jelen ötvöződött akkoriban.

s-l1600_1_1.jpg

Walt Disney Mechanical Train Set - Egy igazi lemezjáték, ahol egy óraműves kisvasút ment körbe-körben a pályán egészen addig amíg a belül található szerkezet le nem járt.
Ami különlegessé teszi az a Disney licensz. Valószínűleg a siker záloga is az volt, hogy a gyerekek kedvenc rajzfilm figuráikkal találkozhattak a pálya minden apró négyzetcentiméterén.
Sokan gyártottak akkoriban hasonló játékokat az USA-ban és Európában is, de a Disney licensznek köszönhetően a Marx játéka sikerre volt ítélve.

s-l1600_2_1.jpg

Marx Rocket Control - Egy kisautó az 50-es évekből, amihez hasonlóval a szovjet gyerekek kb.10-15 évvel később találkozhattak.
A Rocket Control nem az autóra, hanem sokkal inkább a távirányítóra utal. A távirányító oldalán egy kurbli volt megtalálható, amivel hajtani lehetett a kerekeket, a távirányító markolatánál pedig egy ravasz, aminek segítségével az első kerekek lehetett kormányozni.
Ez egy teljesen mechanikus távirányítós kisautó volt, ami akkoriban igazi különlegesség volt. Sok műanyagot használtak a készítés során, de azért még ma is találkozni ehhez hasonló Marx kisautókkal az aukciós oldalakon.

main-image11.webp

Steamline Speedway - A 30-as években került a boltok polcaira a Marx által fejlesztett elektromos autóversenypálya. Az egész játék fémből készült és az autókban apró motorok kaptak helyet.
A kocsik is természetesen fémből készültek és a pályára helyezve a motorok elindultak és az autók mozgásba lendültek a pálya két egymás mellett elhelyezett sávjában.
A sebességet nem lehetett szabályozni, de akkoriban már ez is akkora újdonságnak számított, hogy a Marx nem győzött elég darabot gyártani. A jó üzleti érzéküknek köszönhetően különböző nyomvonalakat tartalmazó pályák kerültek a boltok polcaira amelyek között a 8-as alakú, az ovális, de még az Indianapolis fantázianevű készlet is megtalálható volt.

s-l1600_3.jpg

Tom Borbett Space Academy - Ez is egy igazi klasszikus Marx játék volt, ahol bőven a gyerekek fantáziájára volt bízva a játék.
Ehhez a kellékeket biztosította a Marx egy űrakadémia formájában. Itt a gyerekek kaptak egy zárt kerítéssel körbevett épületet, néhány kiegészítést és sok műanyag űrhajós figurát.
El lehet képzelni a sci-fi kor hajnalán milyen elánnal vetették bele magukat a gyerekek a játékba és milyen odaadással tudták az űrakadémia életet megeleveníteni.

Nektek van kedvenc Marx játékotok? Ha igen, akkor kérlek írjátok le kommentbe és beszélgessünk róla!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6518308369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása