Bűvös henger másik változatban
2019. július 12. írta: ToyaHSW

Bűvös henger másik változatban

buvosh_4.JPG

Lassan már három éve lesz, hogy írtam nektek a gyűjteményben található Bűvös henger játékról. Azóta elég sok víz lefolyt a Dunán és ennyi idő alatt már egy újabb darabbal sikerült a gyűjteményt bővítenem.
Ez a játék igazából pontosan olyan mint a már bemutatott darab, azonban attól a matricák és a műanyag színében egy kicsit eltér.

A logikai játék üzlet a 80-as évek elején a Bűvös Kockának köszönhetően rendkívüli módon népszerű lett és a szülők lényegében mindent megvásároltak, ami logikai játék volt és a gyerek képességeit fejleszthette.
Ezt persze a Triál mellett a hazai kisipar is észrevette, így szinte elárasztották a vásárokat és búcsúkat az árusok különböző logikai és türelemjátékokkal.
Ebben az időben készült a Bűvös henger névre keresztelt játék is, ami lényegében egy klasszikus 15-ös tologatós játék valamivel bonyolultabb 3D-s változata.
Egészen biztosan sokan ismeritek a klasszikus 15-ös tologatós játékokat, amelyeknél számokat vagy képkockákat kellett a megfelelő sorrendben elhelyezni a játéktéren tologatással. Egyetlen üres kocka volt, ahova az aktuális elemeket betolhattuk és így kellett kialakítanunk a számsort vagy a rajzos ábrát.
A legnépszerűbbnek a különböző rajzfilm figurákat ábrázoló változatok voltak ebből a játékból, de a számsorral operáló változatok is gyerekek kedvencei közé tartoztak.

Ezt a klasszikus játékot kicsit átalakították a gyártók és készítettek belőle egy 3x8-as játékteret, amin elhelyeztek 23 mozgatható elemet és az egészet egy henger palástjára vetítették.
A játék műanyagból készült, így a tologatás lehetőségét és az elemek sorok közti áttolását is meg kellett oldani. Ehhez a sorok között hornyokat készítettek, az elemeket pedig úgy alakították ki, hogy a hengerek a hornyokban tudjanak csúszni a megfelelő irányba.
Az egész játék lényegében néhány műanyag darabból lett kialakítva rendkívül ötletesen. Az előző bemutató alkalmával a játékot nem szedtem szét, de mivel egyetlen csavar tartja össze az egész szerkezetet, így arra gondoltam sokkal jobban betudnám mutatni nektek a játékot, ha az alkatrészeket külön-külön is láthatnátok.
Az aprócska négyzetekre számok kerültek 1-től 23-ig, amelyeket a megfelelő sorrendbe kellett állítani a hengeren.
Igazából nem volt ez bonyolult feladat, azonban némi logikai érzék elengedhetetlen volt.

Egészen eddig abban a hitben éltem, hogy összesen a már bemutatott változat létezett ebből a játékból, de most egy kicsit más színeket tartalmazó Bűvös hengerbe futottam bele.
Itt a műanyag színe sokkal fehérebb és a matricázás színe is eltér némileg a már bemutatott változatétól. Ez persze a kor műanyagipari és nyomdai megoldásainak tudható be valószínűleg.
Ennek ellenére szerintem érdekes látványt fog nyújtani a két játék egymás mellett. Ugyanaz a gyártó, de mégis két ennyire eltérő játék.

Természetesen a múzeumban tekergethetitek, forgathatjátok majd ezeket a kincseket is, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr10014942234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása