Pionír kocka
2024. március 12. írta: ToyaHSW

Pionír kocka

pionir_1.JPG

Ezúttal egy újabb hazai logikai játékot mutatok be nektek, ami sajnos nem futott be olyan komoly karriert mint a Bűvös kocka, sőt még a kor másodvonalba tartozó játékaival sem vetekedhetett népszerűségben-
Pedig a dunabogdányi Úttörő TSZ. által gyártott Pionír kocka egy igazán érdekes darab volt.

A játék valamikor a 80-as évek elején készült és Müfémszer GT és az Úttörő TSZ közös munkájának az eredményeként született meg.
Egy logikai játék volt a Pionír kocka, aminek az ötlete alapvetően igazán érdekes volt, de a használata azért nem volt éppen egyszerű feladat.
A kocka alakú játék természetesen műanyagból készült és egészen érdekes és különleges kidolgozással várta a gyerekeket.

A kocka belsejében egy valamivel kisebb méretű másik kocka helyezkedett el és a két kocka közötti résben pedig műanyag golyók voltak megtalálhatóak.
A golyók között többségben voltak a fekete színűek, de ezen kívül piros, sárga és zöld golyókat is láthattak a gyerekek. A kocka oldalaira egy-egy matrica volt felragasztva és minden egyes matricán négy színes pötty volt látható.
A feladat annyi volt, hogy a kocka forgatásával a golyókat úgy kellett mozgatni, hogy a megfelelő színű golyók a megfelelő pöttyhöz kerüljenek.
A játék kezdéséhez első lépésben ki kellett húzni a golyókat rögzítő zárat, ami szintén műanyagból készült és fehér színt kapott, majd ezt követően lehetett nekikezdeni a feladatnak.
A feladat persze csak elsőre tűnt könnyűnek. Az alapból sem egyszerű feladatot jelentősen nehezítette, hogy nehézkes volt a golyókat az alkalmazott megoldásnak köszönhetően mozgatni a játékon belül. Sokszor sajnos nem az történt, amit a gyerekek szerettek volna és ez egy kicsit csalódáskeltő dolog volt.

Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a Pionír kocka hamar a feledés homályába merült és sokan az évek alatt megszabadultak tőle vagy egyszerűen összetört a műanyagból készült játék.
Érdekes módon ami megmaradt az általában eredeti dobozzal együtt maradt meg. A doboz amúgy egyszerű sárga kartonból készült és a kocka rajza volt rajta látható. Érdekességként megemlíteném, hogy az én dobozomon még az ár is rajta van, ami akkoriban 18 Ft volt.

A játék amúgy nagyszerű állapotban maradt meg a dobozhoz hasonlóan. Még az aprócska műanyag rögzítő elem is megvan és a matricázás is egészen szép vészelte át az eltelt éveket.
Reményeim szerint a többi játékkal együtt a Pionír kockát is megtudom majd mutatni nektek személyesen, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3718352503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása