Bognár Bolygók
2024. március 07. írta: ToyaHSW

Bognár Bolygók

bolygok_6.JPG

A mai napra egy hazai fejlesztésű logikai játékot szeretnék bemutatni nektek, ami a 80-as években készült és bár a siker elmaradt a várakozástól, de a gyűjtők és nosztalgiázók számára mégis érdekes darab lehet.
Ez a játék a Bognár Bolygók lesz, amit a rendkívül sikeres feltalálónak Bognár Józsefnek köszönhettünk.

A játék 1981-ben került a boltok polcaira és a Politoys gyártotta és a Triál forgalmazta itthon.
De milyen játék is volt a Bolygók?
Ha ismeritek a Bognár Bűvős Golyókat, akkor úgy nagy vonalakban képbe kerültetek a játék felépítését illetően. A Bűvös golyó néven ismert játékban négy golyó volt egymás után elhelyezve. Minden golyón hat különböző színű pötty volt elhelyezve, a feladat pedig annyi volt, hogy az azonos pöttyöket egy oldalra csoportosítsuk. A feladat buktatója annyi volt, hogy ugye négy oldalát láttuk a játéknak és színből is négy szerepelt a Bűvös Golyóban. Egyes golyókon bizonyos színek ismétlődtek, ami egy kicsit nehezítette a logikai feladat megoldását.

Ezt a vonalat folytatta a Bognár Bolygók is, amelyben azonban nem egymás után sorba lettek elhelyezve a golyók, hanem egy négyzet sarkaira kerültek a forgatható elemek.
A golyókon ugyanúgy négy szín volt megtalálható a hat oldalon, így a feladat gyakorlatilag azonos volt a Bűvös golyónál megismertekkel, csak itt egy kicsit térbe is kellett látni a játék során.
Sokan azt gondolhatjátok, hogy a játék könnyű és egyszerű volt, de talán még nehezebb volt a feladat mint a Bűvös golyó esetében.
A játék műanyagból készült és a Politoys két színben gyártotta.
A játék készült klasszikus fehér színben, ezen kívül csokoládébarna színben is beszerezhető volt.

A boltok polcaira a műanyag zárt műanyag doboz került fel és így lehetett megvásárolni. A nyugati forgalmazásra már inkább a bliszteres volt a jellemző, de ezzel a változattal is lehetett találkozni a hazai boltok polcain.
Nekem eddig hiányzott a gyűjteményemből ez a játék, de örülök hogy most sikerült egy szép állapotban megmaradt darabot szerezni.

Reményeim szerint ezzel a játékkal is találkozhattok majd a múzeumban, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a logikai játékot, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5618348193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása