Ultra9009 tv játék
2019. április 16. írta: ToyaHSW

Ultra9009 tv játék

ultra9009_1.JPG

Ahogy ígértem a héten bemutatom nektek a hozzám került új TV játékokat, amelyeket a 80-as években gyártottak.Összesen két darab játékot sikerült beszereznem, így a mai napon a másodikat, az Ultra9009-et mutatom be nektek.
Ahogy az előző bejegyzésben is említettem nektek a Pong játékok igazából a 70-es, 80-as években örvendtek nagy népszerűségnek és ezt a népszerűséget egészen addig sikerült megtartaniuk amíg a 8 bites korszak játékgépei és számítógépei elérhető áron megvásárolhatóak nem lettek.

A Pongok között két különböző típust lehetett lényegében megkülönböztetni. Az egyik a korszerűtlenebb processzorral szerelt fekete-fehér kép biztosítására alkalmas változat volt, míg a korszerűbb már színes képpel várta a játszani vágyó gyerekeket és felnőtteket.
Igen felnőtteket is, hiszen ezekkel a játékokkal kortól függetlenül nagyon jól tudott szórakozni az egész család.
Általában persze ezek a játékok csak formában és irányítókarban tértek el lényegében egymástól. A fejlesztők leginkább ezen a téren tudták szabadjára engedni a fantáziájukat.
Ez érthető is volt, hiszen a játékok adottak voltak és a kapcsolókat sem lehetett lespórolni, hiszen a funkciót a processzornak köszönhetően adottak voltak.

Ennek köszönhetően néha egészen érdekes formájú konzolok és irányítókarok készültek.
Az Ultra9009-es talán csak az irányítókarokban nyújtott valamennyi újdonságot, hiszen a gép egy rendkívül egyszerű formájú téglatest lett.
A játékok kínálata is a megszokottak szerint alakult. Volt itt kézilabda, squash, jégkorong és tenisz is. Természetesen a nehezítések sem tértek el a megszokottaktól, így a labda sebességét, visszapattanási szögét és az ütő méretét tudtuk módosítani nehezítésként.
Lehetőség volt még a kézi illetve a gépi adogatás kiválasztására, míg a megmaradt egyetlen kapcsolóval tudtuk bekapcsolni a játékot.
A játék üzemeltetéséhez 6 db 1.5 V-os ceruzaelemre volt szükség, de természetesen külső adapterrel is működött az eszköz.
Ahogy említettem az irányítókarok tértek el némileg a megszokottól. A forgatható potméterek megmaradtak, de az irányítókat nem a tenyerünkbe fogtuk, hanem marokra kellett szorítani.
A géphez egyszerű jack dugókkal csatlakoztak az irányítóeszközök, aminek annyi előnye volt, hogy a játék befejeztével csak ki kellett őket húzni és elrakni, ami nagyban könnyítette az elcsomagolást.

Sajnos ezt a játékot kipróbálni még nem volt időm. Az elemeket beraktam, de a bekapcsolás után nem ad ki hangot a játék. Ez persze nem jelent semmit, hiszen ettől még simán lehet üzemképes.
Majd alkalomadtán rákötöm egy megfelelő televízióra és igyekszem azon is kipróbálni.

Remélem működőképes játékot sikerült beszereznem, amivel esetlen játszhatunk is majd egymás ellen a múzeumban. Ha mégsem így lenne, akkor csak kiállítási darab lesz majd ez a régi pong játék.

Amíg személyesen nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset maradnak a megszokott fényképek, amelyek remélem hűen visszaadják majd a játék kidolgozását, formáját és különlegességeit.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5114770140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása