Gamma Stylophone
2024. szeptember 06. írta: ToyaHSW

Gamma Stylophone

stylphone7.JPG

Ezúttal egy gyerekeknek készült hangszert szeretnék bemutatni nektek, amit a Szovjetunióban készítettek.  Ez a hangszer pedig nem lesz más mint a Gamma Stylophone.
A Stylophone név valószínűleg nektek sem mond túlságosan sokat, pedig nem egy mai hangszerről van szó és ráadásul nem csak gyerekhangszerként, hanem professzionális zenei eszközként is lehetett vele egykoron találkozni és rendkívül egyedi hangzást nyújtott.

A Stylophone egy miniautűr analóg elektromos billentyűs hangszer, amely megszólaltatásához egy ceruzával kellett játszani a billentyűzeten.
A hangszer 1967-ben találta fel Brian Jarvis és 1968-ban került forgalomba. A gyártást eredetileg a Dubreq cég végezte, de az idő múlásával egyre többen másolták le az eredeti hangszer ötletét.
Stylophone-t előszeretettel használt a zenék elkészítése során a Kraftwerk, David Bowie és John Lennon is.
A gyártás ideje alatt (1975-ig) több mint 3 millió Stylophone talált gazdára. A gyártás 2007-ben újraindult nem tagadva azt, hogy a nosztalgiahullámot igyekeznek vele meglovagolni.

A Stylophone alapvetően egy elektromos hangszer volt, amelynek billentyűzete gyakorlatilag egy nyomtatott áramköri lap volt, amelyhez a fém végű ceruzával hozzáérve az áramkör záródott és az eltérő értékű ellenállásoknak köszönhetően más hangon szólalta meg a belül található feszültségvezért oszcillátort, ami ezt a hangot a belül található hangszóróra küldte tovább.

Bár mint láthatjátok professzionális hangszer formájában is létezett a Stylophone, de azért gyerekjátékként is rendkívül népszerűnek számított.
Ennek oka a viszonylag alacsonyan tartható gyártási költségek voltak, amelyek segítségével a gyerekek számára is oda lehetett adni egy érdekes hangzási, szintetizátorhoz hasonló elektromos hangszert.
Persze a Szovjetunióban is legyártották a maguk hangszerét, ami kifejezetten a gyerekeknek készült a Gamma Stylophone volt az.

A játékhangszer méretei tekintve egy viszonylag kicsi hangszer volt, ami természetesen műanyagból készült. A méreteit tekintve a gyerekeknek készült játékhangszer kb. 25x20x5 cm volt. Ami elsőre feltűnik, hogy a panel billentyűzet felett három kivágást találni, de erről majd kicsit később ejtek szót.
A dekorációra különösebben nem fordítottak figyelmet. Bár több változata is létezik a játéknak, de jellemzően csak egy logó és egy matrica kapott rajta helyet.
A játék alsó részében található az elemtartó, ahova eredetileg 2 db 4.5 V-os elemet kellett behelyezni. Ezen kívül összesen egy hangerőszabályzóval egybekötött bekapcsoló potméter és a vezetékkel ellátott megszólaltatáshoz elengedhetetlen ceruza volt a hangszer része.
A vezérlő ceruza oldalán egy gomb volt megtalálható, ezt be kellett nyomni a megszólaltatáshoz.

Ahogy ígértem a billentyűzet felett található három vágásról is szerettem volna szót ejteni, ami az eredeti hangszeren nem volt megtalálható.
Ezen a három vágáson is végig lehetett húzni a ceruzát és így egy-egy dallamot tudtak lejátszani a gyerekek rendkívül egyszerűen és gyorsan.
Persze az igazi élményt maga a zenélés jelentette, amihez azonban egy kis gyakorlatra volt már szükség. Valószínűleg azok számára, akik zongoráztak vagy otthonosan mozogtak a zene világában ez nem okozott gondot akkoriban sem - ellentétben velem.

Engem mindenesetre rendesen elvarázsolt az aprócska hangszer, ami a 70-es évek közepén készült.
A hozzám került játék alapból nem szólt és ezért azt az elektronika világában otthonosan mozgó testvéremnek adtam oda, aki annak rendje és módja szerint szépen be is üzemelte azt.
Igaz kicsit hamiskásan, de legalább megszólalt a hangszer és kiválóan teszi is a dolgát mind a mai napig. Valószínűleg hamarosan egy TikTok videóban is találkozhattok majd vele.

Amíg azonban a videóban meg nem szólaltatom jönnek a megszokott fényképek erről a régi szovjet gyerekhangszerről.
Reményeim szerint lesz majd lehetőségetek személyesen is megnézni ezt az érdekes játékot is a többi hangszerrel együtt, ami a gyűjteményben található.

Ezen a linken megnézhetitek a Gamma Stylophone eredeti használati utasítását is, ami gyönyörű rajzokkal díszítve várta egykoron a gyerekeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7418486273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása