Elektro-Kontakt oktatójáték
2019. március 07. írta: ToyaHSW

Elektro-Kontakt oktatójáték

elektro-kontakt_1.JPG

A mai napon ismét egy régi oktatójátékot mutatok be nektek, ami sokban emlékeztethet benneteket az itthon készített Felelj ha tudsz és más hasonló játékokra.
Ez a játék az Ausztriában gyártott Elektro-Kontakt lesz, amit a Stomo készített a 70-es évek végéig.
Nincs új a nap alatt szokták mondani, így az elektromos oktatójátékoknál se nagyon lehetett új dolgokat kitalálni a 60-as, 70-es években. Ezek az elemes játékok minden esetben azonos elven épültek fel. Két érintkezőt kellett a meghatározott mezőkhöz érinteni, aminek eredményeként záródott az áramkör és a játékban található visszajelző lámpa kigyulladt.

A hazai játékokban általában szöveges kérdések és válaszok szerepeltek, az Elektro-Kontakt azonban nagyon nagy hangsúlyt fektetett a képi megjelenítésre.
Erre persze szükség is volt, hiszen a lapok között megtalálhatóak voltak a mesefigurákkal, a pillangókkal, a háziállatokkal, a lovakkal foglalkozóak is és persze az általán matematika, zene és más hasonló témák sem maradtak el.
Igazából a gyerekek általános műveltségére helyezte a hangsúlyt a játék, amit persze meg is lehetett a játék segítségével szerezni valamilyen szinten.

Itthon ha valaki ajándékba kapott hasonlót, akkor maximum úgy boldogulhatott a játékkal ha valamennyire otthon volt a német nyelvben. A rajzokhoz tartozó feliratok ugyanis ezen a nyelven íródtak.
Persze néhány lap tökéletesen játszható volt feliratok nélkül is, de a tökéletes játékélményhez elengedhetetlen volt a nyelvtudás.
A hozzám került darabra a debreceni Zsibin akadtam rá és szinte fillérekért jutottam hozzá. A játék állapota nagyon szép, de még egy keveset foglalkozni kell vele a tökéletes működéshez.
Amint lesz egy kis időm, akkor természetesen teljesen rendbe rakom a kívülről tökéletesen jó állapotban megmaradt játékot.

A múzeumban lehetőségetek lesz megnézni, sőt ki is próbálni a játékot, amíg azonban személyesen nem tudom megmutatni nektek ezt az osztrák játékot, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9014676038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása