Lincoln International Autobahn
2019. január 29. írta: ToyaHSW

Lincoln International Autobahn

trixautobahn_1.JPG

A mai napon egy nyugati játékot szeretnék bemutatni nektek, ami a Lincoln International és a TRIX közös munkájának eredményeként került piacra Európában.
Ezúttal egy autópályával ismerkedhettek meg, ami természetesen a maga nemében érdekes és különleges is egy kicsit.

A TRIX cég neve nem lehet ismeretlen a vonatokkal foglalkozó játékgyűjtők előtt. A cég története azonban ettől jóval korábban kezdődött.
A TRIX cég elődjét már 1838-ban megalapították és első sorban ólomból készült katonák és más fém játékok készítésével foglalkoztak. A TRIX márkanév elsőnek 1931-ben tűnt fel a játékokon a pletykák szerint a fejlesztőmérnök Siegfried Kahn szivarjának a márkája adta az ihletet a névhez.
Az első játékuk egy fém építőkészlet volt, azonban az igazi nagy átütő sikert a TRIX Express nevet viselő vasúti készlettel érték el.
A sikerreceptet a cég nagyon sokáig követte és folyamatosan gyártották a modellvasutakat. A TRIX folyamatosan fejlesztett és dobott újdonságokat a piacra, ami garanciát jelentett a sikerre.
Persze ahogy több játékgyártó is piacra lépett a TRIX is szembesült a nehézségekkel, ami a 60-as, 70-es években érte el őket.
A pénzügyi nehézségeket egészen 1997-ig sikerült úrrá lenni, amikor a cég már nem bírta tovább és lényegében eladásra került a nagy rivális Märklinnek. A Märklin próbálkozott egy ideig a TRIX modellek beépítésével a kínálatba, azonban ezek a kísérletek nem jártak sikerrel - valószínűleg ebben az is szerepet játszott, hogy elhanyagolták a TRIX márkát.
2009-ben a Märklint is elérte a pénzügyi válság és a Simba Dickie kezébe került minden. Így ért véget lényegében a TRIX gyár története.

A vasutak mellett a TRIX cég időnként más területeken is próbálkozott. A 70-es években kiadtak egy RC irányítással ellátott BMW 2000 CS Coupet és ekkor készült a ma bemutatásra kerülő 1:43-as méretarányú autópálya a Lincoln International segítségével.

A Lincoln TRIX Autobahn igazi nemzetközi játék, hiszen a Hong Kongban található Lincoln International gyártotta a TRIX pedig elérhetővé tette az európai gyerekek számára.
A Lincoln International története szintén megérne egy cikket, de majd ha olyan játék kerül a gyűjteménybe akkor megismertetem veletek a távol-keleti gyártót is. Lényegében nem számítottak kezdőnek a játékgyártás területén, számtalan lendkerekes, távirányítós autó, robotot készítettek és az autópálya is szerepelt a saját játékaik között.

Az autópályát gyártották 2 és 4 sávos változatban is. Ennek megfelelően változott az autók és a kezelőszervek száma is. Hozzám a jóval egyszerűbb két pályás alapváltozat került, amiből egy egyszerű ovál pályát lehetett felépíteni.
Természetesen vásárolhatóak voltak külön is elemek, amelyek segítségével már jóval bonyolultabb vonalvezetést is megálmodhattak a gyerekek.
A működtetéshez négy darab 1.5 V-os góliát elemre volt szükség, amit az erre kialakított tartóban kellett elhelyezni. Ez drótok segítségével kapcsolódott az egyik pályaelemhez egyszerű banándugós megoldással. A működtető karok is a megszokottak voltak. Ezeket is banándugós megoldással kellett csatlakoztatni az elemtartóhoz.
Minden jelölés egyértelmű volt, így lényegében már egészen kicsi gyerekek is összetudták dugni a vezetékeket.
A pálya felépítése sem volt ördöngösség, ugyanis nem volt szükség rögzítő elemekre. Az elemek között a szokásosakat lehetett megtalálni egyenes, kanyar, kereszteződés.
A alapból korlátozott pályaelem miatt egy négyzetes, egy ovál vagy egy nyolcas alakú pálya felépítésére nyílt lehetőség. Természetesen néhány kiegészítő elem is került a készletbe. Többek között találhattak a gyerekek a dobozban korlátokat és két reklámtáblát is.
Az autókról is érdemes néhány szót ejteni. Az alap készletben egy piros és egy kék Formula autó kapott helyet. A kocsik érdekessége, hogy az első légbeömlőnél egy mozgatható réz kar található aminek segítségével a kocsik hangját lehetett szabályozni két állásban.
Egészen biztosan nagy öröm lehetett a 70-es évek elején egy ilyet találni a karácsonyfa alatt.

A játék egy netes aukció útján került hozzám szerintem egészen kedvező áron. A doboz kicsit viseletes volt, így ezzel foglalkoznom kellett, de a belső rész kinézetére nem lehetett egy rossz szavam sem, sőt legnagyobb meglepetésemre még az eredeti német nyelvű használati útmutató is a dobozban volt.
A játékot igazából még nem próbáltam ki. Az egyik autót sikerült üzemre bírnom, de a másikra valószínűleg egy kis szerelés vár majd.
Elképzelhető, hogy valamelyik Blog TV adásban majd működés közben is bemutatom a jövőben ezt a játékot, de arra sajnos még egy kicsit várnotok kell.
Természetesen a múzeumban is megnézhetitek majd a készletet, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4114595814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása