Rubik kígyó
2016. november 01. írta: ToyaHSW

Rubik kígyó

buvos_kigyo1.JPG

Ismét egy klasszikus logikai játékot szeretnék bemutatni nektek, ami a 80-as években volt a népszerűségének csúcspontján.
A Rubik kígyóról van szó, amit persze Bűvös kígyó néven is ismerhettek.

A logikai játékot Rubik Ernő 1977-ben találta fel, azonban a gyártást csak 1981-ben indítja be a Politoys. A kígyó 12 darab sötét és 12 darab világos egyenlőszáru háromszögből állt, amelyeket oldallapjuk mentén kapcsoltak egymáshoz.
A háromszögeket egymáshoz képest elforgathattuk 90-180-270 fokkal, így szabadon alakíthattunk ki belőle formákat. A játék leginkább az Origamihoz hasonlít, így helyes megoldás sincs.
Ennek eredményeként a hajtogatható tér és síkbeli alakzatok száma eléri a 70 368 744 177 664-at.

Az eredeti játékot több méretben is gyártották és jellemzője volt az anyagában színezett háromszögek, amelyek krém és barna színűek voltak.
Cságoly Tamásnak és a saját gyűjtésemnek köszönhetően jelenleg két méretben található meg a gyűjteményben ez a Rubik Ernő klasszikus, amelyeket még mind a mai napig szórakoztató tekergetni.
Sajnos az eredeti műanyag doboza egyik játéknak sincs meg, de így is értékes darabjai a logikai játékokat felsorakoztató résznek.

Érdekesség, hogy a játék jelenleg is megvásárolható, sőt az egyik nagy áruházlánc gyűjtőakciójában pontokért is szert tehettetek egy Rubik kígyóra - ez persze már nem az eredeti, hanem a jelenleg divatos kék-fehér változat volt.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9811922333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacksly 2019.11.26. 11:13:19

Ohh, ilyenem nekem is van, sőt, még az eredeti doboza is megvan! ;-)
süti beállítások módosítása