Matchbox Hoveringham Tipper
2024. január 16. írta: ToyaHSW

Matchbox Hoveringham Tipper

hoveringham_1.JPG

Ezúttal ismét egy Matchbox kisautót hoztam nektek a gyűjteményből. Most a Hoveringham Tipper néven ismert kisautót mutatom be nektek, ami egy billenőplatós teherautó.
Ahogy a Matchbox játékoknál általában, itt is a valóság szolgált alapul a teherautó elkészítése során. A jármű alapját a Foden egyik teherautója adta, ami ebben az esetben nyolc kerékkel és egy billenthető platóval várta a gyerekeket.

De nézzük is, hogy milyen is volt a Hoveringham Tipper!

A teherautó 1964 és 1968 között készült és ennek megfelelően teljes egészében fémből került legyártásra.
A jármű két igazán jól elkülöníthető részből állt össze. Az egyik az alvázzal egybe kidolgozott fülke volt, míg a másik fontos részegység a billenthető plató volt.
Ahogy említettem az alváz és a vezetőfülke egy darabból került kialakításra. Ez nem volt különösebben negatív hatással a kidolgozásra.
A fülke hűen visszaadja az alapul szolgáló Foden külakalját. Az ívelt formák, a jellegzetes hűtőrács mind nagyon szépen ki lett dolgozva, ahogy az apró részletek is a fülkén.
Persze mivel a 60-as években készült játék, így a belső kidolgozására nem fordítottak energiát és sötétített ablakok sem kerültek a teherautóra, így a gyerekek kénytelenek voltak szembesülni az ablakon bekukkantva az üres utastérrel.
Az alváz rész lényegében egy klasszikus létra alváz, ami kellően hosszú lett. Erre azért volt szükség, mivel a járművet négy tengelyesre tervezték. A tengelyek a korra jellemző kengyelekben futottak és a végükön a klasszikus Regular kerekek kaptak helyet.
Az egész elem piros színű festést kapott.

A második fontos rész a billenthető fém plató volt. Itt is egészen igényes kidolgozással lehetett találkozni: Bár a plató belül teljesen sima felülettel rendelkezett, de kívül nagyon aprólékos vonalkázással találkozhattak a gyerekek.
A plató ahogy említettem már billenthető volt. Ezt úgy oldották meg, hogy a plató alján egy csap kapott helyet, ami egy műanyag hüvelybe illeszkedett bele kellően szorosan. Ez a megoldás biztosította azt, hogy a billentett plató kiemelt állásban tudjon maradni és csak kellő erővel lehessen alaphelyzetbe visszaállítani.
A plató végén a zárólap billenős megoldással rendelkezett, így a gyerekek a felemelt platónál láthatták ahogy a zárólap elbillent a helyéről és a teherautón szállított homok simán lefolyt a platóról.
A játék ezen része narancssárga festést kapott és a játék nevére utalva Hoveringham felirat díszítette az elem két oldalát.

Összességében egy szépen kidolgozott és igényesen megmunkált teherautót kaptak a 60-as évek gyerekei a Matchboxtól a Hoveringham Tipper formájában.
A hozzám került változat különösen szép állapotban maradt meg. A festés csak egy kicsit kopott, a feliratok sértetlenek és a játék remekül gurul mind a mai napig.
Reményeim szerint ezt a teherautót is láthatjátok majd a többi kisautóval együtt, de amíg nem tudom bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2118304485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása