Matchbox Ford Corsair és Bluebird Dauphine
2023. december 07. írta: ToyaHSW

Matchbox Ford Corsair és Bluebird Dauphine

corsairbluebird_1.JPG

Ezúttal ismét régi Matchbox járműveket mutatok be nektek, de ezúttal szokatlan módon rögtön két játékkal ismerkedhettek meg. A megoldás nem véletlen, ugyanis most a Ford Corsair autót és az utána kapcsolható Bluebird Dauphine lakókocsit szeretném bemutatni nektek.

A bemutató ezúttal kicsit szokatlan lesz, ugyanis a kocsitól indulok hátrafelé :)

A Matchbox játékok általában rendelkeztek valóságos alappal és nem volt ez másképp a Ford Corsair esetében sem. A Ford Corsair 1963 és 1970 között volt gyártásban és ezen idő alatt egyszer esett át nagyobb módosításon, aminek az eredménye a Ford Corsair V4 lett.
A Corsair egy igazi megfizethető népautó volt, ami lényegében megfizethető áron hozta el az autózás élményét a családoknak. Ennek megfelelően készült két és négy ajtós változatban, de megvásárolható volt kabrió vagy kombi verzióban is.
A motor elől kapott helyet, de a kocsi hátsókerék hajtással készült.
A jármű három eltérő teljesítményű és hengerűrtartalmú motorral volt megvásárolható. A váltó 4 sebességes volt aminek segítségével az autó a 134 km/h-ás sebességet is elérte.

Az angliai utcakép szerves részét képező Corsairt a Matchbox már 1965-ben elhozta a gyerekeknek és egészen 1969-ig gyártásban is tartotta a kisautót. A kocsi ezen idő alatt változatlan formában várta a gyerekeket.
De nézzük milyen lett a Ford Corsair.
A Corsair legjellegzetesebb része az orr rész volt. Ennek a formájáról fel lehetett ismerni a kocsit. A Matchbox hűen adta vissza ezt a jellegzetes formát. Az autó a méreteihez képest egészen szépen ki lett dolgozva. Az ajtók, a motorháztető és a csomagtartó vonalait jelölték a fémből készült karosszérián, ahogy a hátsó lámpákat és a rendszámtáblát is.
Az ablakok vízszínűek voltak és így remekül láthatták a gyerekek a piros színben pompázó műanyag belsőteret is.
A játékon hátul egy vonóhorog lett elhelyezve, ahova a vontatmányokat lehetett kapcsolni.
Mivel a halványsárga karosszéria különösebben nem tartalmazott extrákat, így a Matchboxnál egy kiegészítéssel igyekeztek feldobni a kocsit. A döntés egy tetőcsomagtartóra és egy azon elhelyezett csónakra esett.
A tetőcsomagtartó és arról a csónak is leszedhető volt, így akár ezen kiegészítés nélkül is tudtak a kisautóval játszani a gyerekek.
Az alváz a megszokott egyszerű fém lemezből készült, ami ebben az esetben nem kapott festést. Az alvázon a Matchboxra jellemző feliratok voltak megtalálhatóak.
Érdekessége a kisautónak, hogy az első és hátsó lökhárítók, valamint a hűtőmaszk is az alváz részét képezi.
Az alvázon belül futott az első és hátsó tengely, amelynek végein a korra annyira jellemző Regular kerekekkel találkozhattak a gyerekek.

Az autó után stílusos utánfutót is tudtak kapcsolni a gyerekek. Erre a célra az ideális választás az 1960-ban debütált és 1964-ig gyártott Bluebird Dauphine lakókocsi volt.
A lakókocsi az első évben zöld színben, majd a későbbiekben mályva színben volt megvásárolható.
A lakókocsi fémből készült és viszonylag egyszerű kidolgozással várta a gyerekeket. A lakókocsiba nem kerültek ablakok és a belső tér sem került kidolgozásra, viszont a lakókocsi ajtaja nyitható volt. Elvileg itt lehetett belátni a belső térbe, ahol azonban nem várta semmi a gyerekeket.
Az egyszerű formájú lakókocsit hátul egy matricával igyekezett feldobni a Matchbox.
Az alváz itt egy egyszerű fém lap volt, amin a gyártóra és a lakókocsi típusára utaló feliratokat találhattak a gyerekek. A tengely az alvázon kívül futott és a bizonyos típusokra jellemző kengyelben. A tengelyek végén a gyerekek a Regular kerekekhez nagyon hasonló aprócska műanyag kerekekkel találkozhattak.
Az alváz részét képezte a kapcsolószem, aminek a segítségével a kiválasztott autó után lehetett kapcsolni a lakókocsit és máris indulhatott a virtuális kirándulás.

A hozzám került játékok elképesztően szép állapotban maradtak meg. A Corsairnél megvan a tetőcsomagtartó és a csónak is, ami nem kis szó, míg a lakókocsi állapota is magáért beszél.
Reményeim szerint ezt a két autót is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4818275395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása