Matchbox Alvis Stalwart
2023. december 01. írta: ToyaHSW

Matchbox Alvis Stalwart

alvisstalwart_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes Matchbox járművet a 60-as évekből, ami egészen biztosan sokatoknak még mai szemmel is tetszik majd.
Ezúttal az Alvis Stalwart expedíciós járművének gyerekeknek készült változatát mutatom majd be nektek.

Mint annyi játék esetében itt is a valóságból hozott el egy érdekes gépet a gyerekeknek a Matchbox. A cég az Alvis Stalwart egyik expedíciós járművét készítette el.
A Stalwart eredetileg katonai célokra fejlesztette a járműveit, amelyek még a legnehezebb terepeken is kiválóan boldogultak. A járművek több változatban is készültek, amelyek közül a Matchbox a Project Vehicle 2-est vette alapul a játékautó elkészítése során.
A PV2-es egy igazi futurisztikus jármű volt, ami állandó 6x6 hajtásával, komoly teherbírásával és futurisztikus külsejével messze megelőzte a korát.

A Matchbox változat természetesen fémből készült. Mivel az eredetileg katonainak szánt járművet a Matchbox eredetileg expedíciós járműnek alakította át, így a zöld festés helyett fehér festésű változattal találkozhattak a gyerekek.
A gyártás 1966 és 1970 között zajlott, de 1979-ben egy év erejéig visszatért az Alvis Stalwart a Matchbox kínálatába, igaz akkor már katonai színekben.

A jármű két igazán jól elkülöníthető részből állt össze. Az egyik rész a felépítmény volt, míg a másik rész a kerekeket tartalmazó alváz.
A felépítmény hűen követte az eredeti autó formavilágát, ami annyit jelent hogy az apró részleteket is igyekeztek kidolgozni a Matchbox tervezői. A kocsin megtalálhatóak az első lámpák, a jármű elején az embléma, de még a tetőn található búvónyílások is felkerültek a járműre.
Az ablakok zöld színű plexit kaptak a fülkén. Erre a megoldásra azért volt szükség, mivel az utastér belső része nem lett kialakítva.
A teherautó fontos részét képezte a platós rakodórész. Ezt is egészen ügyesen megoldotta a Matchbox, ugyanis a plató alja bordázott, míg kívül a lehajtó zsanérokat is fel lehet fedezni. A plató oldalán a BP EXPLORATION matricák kaptak helyet.
Érdekesség volt, hogy a plató egy műanyagból készült takarólemezzel lefedhető volt - ez az alkatrész hivatott a ponyvát jelölni. Mivel a játék ezen része gyakorlatilag le-fel helyezhető volt, így az évek alatt sok autóról gyakorlatilag elveszett.

Az alváz formája rendkívül érdekes. Itt nem a megszokott egyszerű lemezzel találkozhattak a gyerekek, hanem sokkal inkább egy zárt, kétéltű járművekre emlékeztető alvázzal.
Az alváz alsó részén persze meglehetett találni a legfontosabb információkat a gyártóról és az adott járműről.
Az alvázban lett elhelyezve a három tengely, amelynek a végén kaptak helyet a megszokott Regular kerekek. Két különböző változat készült. Az egyiken sárga, míg a másikon zöld felnin lettek elhelyezve a gumik.

Szerintem az Alvis Stalwart egy igazán különleges játék volt a maga idejében és még mai szemmel is igazán meggyőző darab.
A hozzám került változat egészen szép állapotban élte túl az eltelt éveket. A festés szép, a takaróponyva megvan és még a matricázás is jól néz ki.
Reményeim szerint a többi kisautóval együtt ezt a különlegességet is betudom majd mutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr418271745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása