Taktika logikai foci társasjáték
2020. január 16. írta: ToyaHSW

Taktika logikai foci társasjáték

taktika2_1.JPG

A régi játékok között nagy népszerűségnek örvendtek a sport témájú játékok és a társasjátékok is. Ez teljesen érthető is volt, hiszen focizni minden fiú imádott, társasozás pedig az unalmas vagy esős napok szerves részét képezte gyerekkorunkban.
Talán a két stílus népszerűségének köszönhetően jutott eszébe a szarvasi Plastolus gárdájának, hogy egy focis társasjátékot készítsen taktika néven.

A jobb emlékező tehetséggel megáldott olvasók talán emlékeznek rá, hogy ezt a játékot egyszer már bemutattam nektek a blogon.
A játék a 80-as évek elején készült és több változatban is megjelent. Az ezzel a játékkal foglalkozó előző bejegyzésemben a Skála-Coopnak készült változatot mutattam be nektek, de kicsit más formában a játék megvásárolható volt  a játékboltokban is.
Ezúttal ezt a változatot mutatom be nektek.

Mivel ez a változat csak méretében, kidolgozásában és csomagolásában tér el a már bemutatott játéktól, így csak néhány szóban ismertetném veletek a játék lényegét.

A Taktikát két játékos játszhatta egy dobókockával. A dobások értékének megfelelően lehetett mozgatni a bábukat a táblán a vonalak mentén, majd ez követően a labdát is hasonlóan kellett mozgatni a játékosok között.
A játékos egészen addig vezethette a támadást, amíg 1-est vagy 6-ost nem dobott, mert akkor az ellenfél megszerezte a labdát és ő indíthatott támadást.
Mint a néhány mondatos bemutatóból is kiderülhetett, nem egy egyszerű játékról volt szó. Talán a mérsékelt sikerét is ennek az összetettségnek köszönhette.
Persze azért voltak szülők, akik láttak fantáziát szerencsére a logikai focis társasjátékban, így tudom ma bemutatni nektek ezeket a régi játékokat.

A Taktika ezen változata leginkább méretében és csomagolásában tér el a már bemutatott Skálás verziótól. A Skálának készült játék kompaktabb méretekkel rendelkezett, így a tárolása is egyszerűbb volt.
A Plastolus játékának ezen változata egy 35x75 cm-es dobozban kapott helyet, amit bizony teljesen ki is töltött ez a társasjáték.
Ez annak volt köszönhető, hogy bár a játéktér pontosan azonos méretűre készült, azonban mögötte mind a két játékosnak rendelkezésre állt egy zöld filccel borított terület is a bábuk számára.
A bábuk itt is mágnesesen rögzítődtek a táblára, azonban ezek az apró mágnesek az évek alatt szépen lassan kipotyogtak a rendkívül egyszerű műanyag figurákból.
Csapatonként 12 bábú tartozott a játékhoz, amiből 11 a pályán volt, míg a maradék egyet az eredményjelzésére lehetett használni. A tartozékok között ezen kívül még két dobókockát és egy labdát találhattak a gyerekek.
Sajnos a labda, néhány figura és a játékszabály hiányzott a játékból. A labdát és a figurákat gyorsan sikerült pótolnom, így most kompletten várja a játék hogy bemutatkozzon nektek.

Az biztos, hogy érdekességként ezzel a játékkal és a másik változattal is találkozhattok majd a múzeumban. Amíg azonban nem tudom nektek személyesen is megmutatni ezt az 1982-ben készített játékot, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr415412036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása