Korongcsata társasjáték
2022. október 29. írta: ToyaHSW

Korongcsata társasjáték

korongcsata_1.JPG

A mai napon ismét egy hazai gyártású társasjátékot hoztam nektek bemutatásra. Az egykoron Korongcsata néven forgalmazott játékot a MŰTEX gyártotta és a Skála-Coop boltokban volt megvásárolható.
A MŰTEX neve ismerősen csenghet sokak számára, hiszen a játékiparban is tevékenykedett a Műanyag és Textilfeldolgozó Háziipari Szövetkezet. Náluk készült a Rodolfó játékok nagyrésze, de számtalan babát és társasjátékot is gyártottak.
A társasjátékok sorát erősítette a két játékosnak készült Korongcsata is, ami igazából egy ismert játék újragondolása, amit két változatban is játszhattak a gyerekek.

Az egyik játékot elmésen Amőbának nevezték el a készítők, azonban a leírás alapján ez a játék közelebb áll a GO-hoz mint az általunk ismert és papíron játszott Amőbához.
A gyerekek itt felváltva rakták le a különböző színű korongokat a játéktérre, amiket úgy kellett elhelyezni, hogy minden közrefogja az ellenfél korongjainak egy részét. Ha sikerült így felrakni a korongot, akkor az ellenfél korongjait át kellett forgatni a játékosnak a saját színére.
Ha valaki nem tudott rakni, mert nem tudta közrefogni az ellenfél korongjait akkor a másik játékos következett.
A játék addig tartott míg a játéktér teljes területét le nem fedték a játékosok a korongjaikkal és az nyerte a játszmát, akinek több korongja volt a játéktéren.

A másik játék a Színjáték nevet kapta. Itt a játékosoknak korlátozott számú korong (15-15 darab) állt a rendelkezésükre, amit meg kellett próbálni úgy felrakni a táblára, hogy összejöjjön öt korong egyvonalban.
Az ellenfél persze ezt igyekezett megakadályozni. Ha fent volt a táblán a 15-15 korong és még nem volt meg egy ötös színsor, akkor a játékosok felváltva elkezdtek lépkedni a korongjaikkal.
A játékot végül az nyerte meg, akinek előbb jött össze az ötös színsor.

A Korongcsata egy egyszerű kartondobozban érkezett. Ennek a kartondoboznak a grafikája az évek alatt változott és átalakul. A hozzám került változat még az első verzió, amin egy kérdőjel, egy gondolkodó ember és a játék neve volt megtalálható.
A későbbiekben a játékra utaló dekoráció került a dobozra kívülről.
A tetőt leemelve vált láthatóvá a műanyagból elkészített 8x8-as játéktér, ahova a korongokat kellett felhelyezni. Ezen kívül a játéktér szélén a korongok tartására kialakított mély tárolók kaptak helyet.

Igazából néhány kör alakú papírkorongból és egy vékony műanyag bliszterből nagyon egyszerűen gyártott a MŰTEX kiváló és gondolkodtató társasjátékot.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. A doboz tetejével egy kicsit foglalkoznom kellett, de ezen kívül nem lehet panasz a játék a minőségére.
Még a játékleírást ki kell majd nyomtatnom a játékhoz, de ezt követően lényegében 100%-os állapotban lesz eltéve a játék, amit reményeim szerint Ti is láthattok majd élőben.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8017966024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.31. 18:20:51

A leírásod alapján én azt hiszem, hogy az első játék az lehet, amit Színcserélő, Fordítgatós vagy Reversi néven is ismerhetünk máshonnan, de Commodore 64-es gépen én Renaissance néven ismerek ugyanilyen játékot. A második játékot pedig Nowak 50 táblás játék című könyve Go-bang (Ötös malom) néven említi, rokona az Amőbának.

Ez a műanyag játéktábla egész igényes, akár még utazás közben is elővehető lenne, bár ahhoz egy kicsit nagy.

Lord Ickenham 2022.11.05. 21:54:56

Commodore-on én Othello címen ismerem. Ez a műanyag táblás változat azért nem volt az igazi. Volt ilyen a családban, de nekünk egy igényesebb Ravensburger volt, felteszem, nyugati rokonoktól. Mai napig megvan, vastag kartontábla, fa korongokkal. Rengeteget játszottunk.
süti beállítások módosítása