Takarékoskodj! társasjáték
2022. november 15. írta: ToyaHSW

Takarékoskodj! társasjáték

takarekoskodj_1.JPG

Ezúttal egy igazán régi és mégis kevesek által ismert és kedvelt játékot szeretnék bemutatni nektek a hazai játékok közül. A választásom egy társasjátékra esett, ami a Takarékoskodj! nevet viseli.
A társasjáték bemutatása előtt azonban egy kicsit vissza kell utaznunk az időbe, hogy a Takarékoskodj! történetének pontos hátterével tisztába lehessünk.

1935-öt írtunk, amikor megjelent a világon a Monopoly nevű és máig megvásárolható társasjáték és szinte azonnal letarolta a piacot. Ez nem volt véletlen, mivel minden szeretett volna sok ingatlant birtokolni és milliomosnak lenne és erre a társasjáték lehetőséget is biztosított.
A Monopoly az érdekes témájának köszönhetően világsiker lett és ezzel együtt eljutott hazánkba is. Ez az idilli kép a háború utánik maradt meg, ugyanis a szocialista rendszer gyakorlatilag betiltotta a rendszeridegen társasjátékot és megsemmisítette a kezük ügyébe kerülő darabokat.
A játék hiányát természetesen megérezték a gyerekek és a családok, akiknek hiányzott egy gyűjtögetős javakat felhalmozós társasjáték.
1966-ban végül megjelent a szocialista utód a Gazdálkodj okosan!, ahol nem ingatlanokat kellett halmozni, hanem lakásra és lakásfelszerelésre gyűjtögetni. A siker hatalmas volt, szinte minden család beszerzett magának egy Gazdálkodj okosan! társasjátékot és otthon az asztalnál gyakran elő is került a tábla.
1981-ben jelent meg a Takarékoskodj! társasjáték, ami a Gazdálkodj okosan! társast hivatott leváltani. A játék mechanizmusában és kidolgozottságában is eltért az elődtől. Bár a dobj és lépj elv itt is megmaradt, azonban a két dimenziós papír elemek helyett itt már valódi három dimenziós, műanyagból készült házakat, nyaralókat kellett építeni és az autók is műanyagból készültek.
Sajnos azonban a Gazdáljodj okosan! társasjátékot nem sikerült leváltania a Takarékoskodjnak és ennek a berögződés volt a legfontosabb oka, mivel az emberek megszokták és ráadásul meg is kedvelték a Gazdálkodj okosan! játékot.
Talán ezért is különlegesebb és egy kicsit értékesebb a ma bemutatásra kerülő Takarékoskodj! mint a sokkal gyakrabban fellelhető és még ma is megvásárolható Gazdálkodj okosan!

A játék doboza nincs túlbonyolítva és kísértetiesen hasonlít a Gazdálkodj okosan! csomagolására. A doboz mérete és az oldalsó dekorációja gyakorlatilag akár azonosnak is mondható, míg a doboz tetején világoskék alapon olvasható a Takarékoskodj! felirat, valamint látható egy ház, egy autó és némi pénz.
A tábla mérete gyakorlatilag szintén megegyezik a Gazdálkodj okosan! tábla méreteivel. A táblát itt is csak félbe lehetett hajtani, így nem fért bele a dobozba. Ez sajnos sok esetben meg is látszott a táblákon, amelyek nem voltak védve így a külső hatásoktól.

Mivel a tábla külön van, így azt gondoltam azzal kezdem a játék bemutatását.
A táblán összesen 42 különböző mező található, amire kockadobások után léphettek rá a játékosok. Ezek a mezők változatosak és megtalálható köztük a pozitív és a negatív eseményeket tartalmazó is.
A mezőkön a Gazdálkodj okosantól eltérő módon nem voltak összegek olvashatóak, ezek az információk a játékszabályban kerültek leírásra.
A mezőket igazi retro hangulatot idéző rajzok díszítik, amelyek minden esetben kapcsolódtak az adott mezőhöz. Van a táblán adózáshoz, a Budapesti Nemzetközi Vásárhoz, külföldi utazáshoz, motorkerékpáros túrához és számtalan más eseményhez kapcsolódó mező.
A tábla középső része lényegében teljesen üres, ide csak a játék nevét írták fel a készítők.

A dobozt kinyitva rögtön a beltartalommal is foglalkozhattak a gyerekek. A 

A dobozban található volt a játékstílusnak megfelelően egy becsületes adag játékpénz. A pénz 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 és 10.000-es címletekből állt.
Ebből a játékpénzből kaptak a játékosok 100.000-et a kezdés előtt és ezt a pénzt kellett a lehető legjobban beosztaniuk és gyarapodniuk.
A kartonból készült még kellékként a játékhoz takarékbetétkönyv, gépkocsi nyereménybetétkönyv, biztosítás, a családiházhoz és a nyaralóhoz tartozó kartonpapír is.
A  dobozban ezen kívül még a játék során használható bábuk, dobókocka, zsetonok, műanyag kisautók, hétvégi házak és a felépítendő lakóház elemei is megtalálhatóak voltak műanyagból.
Amiről még nem beszéltem azok a levelek. A levelek léptek a szerencsekártyák helyére a Takarékoskodj! társasjátékban. A levelekben olvashattunk jó és rossz híreket egyaránt - ahogy a való életben is - és ez nagymértékben befolyásolta a játék aktuális állását.

A játékosok egyszerű dobókockával dobtak és léptek. Az adott mezőre lépve, pedig a játékszabályban leírt utasításokat követték.
A játékot végül az nyerte meg, aki elsőnek épít fel egy három szobás családiházat, vásárol egy autót, egy víkendtelken felépít egy két szobás nyaralót és 100.000 Ft-os takarékbetétet is sikerül összespórolnia.
Ezek ellenére a játék a tapasztalatok alapján 1 óra önfeledt szórakozást tudott nyújtani 2-6 játékos számára.

Kicsit sajnálatos, hogy a Takarékoskodj! nem lett igazán sikeres játék, de ez a sikertelenség tette sokkal érdekesebbé a hozzám hasonló gyűjtők számára ezt a társasjátékot.
Reményeim szerint Ti is találkozhattok majd ezzel a különleges hazai társasjátékkal, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9217979154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása