Ki jön a házamba? társasjáték
2022. december 12. írta: ToyaHSW

Ki jön a házamba? társasjáték

kijonahazamba_1.JPG

A mai napon ismét egy régi magyar fejlesztésű társasjátékot mutatok be nektek, amit az egészen kicsiknek készített a Novoplast.
A társas még a klasszikus Novoplast társasok előtt időkből származik, így nagyon bonyolult játékmenetre sem kellett számítani, amit csak megerősít hogy igazából a társas az óvodásoknak készült.

A Ki jön a házamba? egy klasszikus dobókockás társasjáték volt, ami azért valamivel bonyolultabb volt mint egy Ki nevet a végén.
A játékot 2-4 játékos játszhatta, akiknek 4-4 figura állt a rendelkezésükre. Ezekkel a figurákkal kellett előre lépdelni a pályán a dobókocka dobásának megfelelően. Azonban ettől bonyolultabb volt a játék, mivel a lépegetésen kívül még egy házat is fel kellett építeni.
A dobókockán négy különböző színű házikó, egy piros pontos oldal és egy csillagos oldal volt megtalálható. A lépések ennek megfelelően alakultak. Ha házikót dobott a játékos, akkor az adott színnek megfelelő következő mezőre kellett lépni, ha piros pontot akkor két dobással jöhetett a játékos, míg csillag esetén bármelyik mezőre rá lehetett lépni.
Ha a mezőn ahova lépni kellett a játékosnak volt már figura, akkor azt a figurát le kellett ütni és bevinni a saját házunkba - elhívni vendégségbe.
Ha egy játékos a saját színének megfelelő mezőre lépett, akkor lehetősége volt a házának egy darabját megszerezni.

A játék akkor ért véget ha egy játékos felépítette a házát. Ekkor ezt az 'Állj! Készen vagyok. Ki jön a házamba?' mondattal kellett jeleznie.
Ezt követően az ő színén álló bábukat leszedhette a tábláról és elvihette magához vendégségbe.
A játékot az nyerte meg, aki a legtöbb bábút le tudta vinni magához vendégségbe.

Ennyi volt a Ki jön a házamba? társasjáték lényege.
Persze a körítés fontos volt a társasjátékok esetében, így ezt is bemutatom most nektek részletesebben. A doboz piros fedéllel várta a gyereket, amin látható volt a tábla, egy kislány aki egy házzal és egy dobókockával a kezében ugrándozik, valamint persze a játék neve is.
A dobozt kinyitva azonnal elolvasható volt a játékszabály, ami a doboz fedelébe ragasztott papíron volt megtalálható. Ezen kívül a dobókocka, a házak darabjai, a figurák és a játéktábla volt megtalálható belül.
A figurák már korszerűek voltak, ami annyit tesz hogy átlátszó műanyagból készült a figurák alsó része, a fejük pedig az adott színnek megfelelő műanyagból lett kialakítva.
A dobókocka mérete a megszokottaktól nagyobb, aminek az lehetett az oka hogy egészen kicsiknek készült ez a társasjáték.
A tábla négy részbe hajtva került be a dobozba, A grafika a táblán szép és színes. Minden sarokban egy-egy rajzolt életkép volt megtalálható, amit a játéktér ölelt körül, míg legbelül a felépítendő házak sémája volt látható.
A házak kartonlapból lett elkészítve és szinte rendkívül színesek lettek.
Ennek az volt a jelentősége, hogy a kicsit figyelmét felkeltse a játék.
Szerintem ez alapvetően sikerült is. Bár a szabályok egy kicsit bonyolultnak tűnnek a számomra és vannak kétségeim, hogy az óvodások számára világosak lettek volna akkoriban, de ezt csak tippelem.

Nekem gyerekként kimaradt az életemből ez a Novoplast társasjáték.
Szerencsére most került hozzám egy viszonylag szép állapotban megmaradt darab. Igaz nincs meg minden bábú és a házak közül sem lehet mindegyiket megépíteni, de ennek ellenére így is tökéletesen játszható a játék.
A múzeumban majd Ti is láthatjátok ezt a régi társasjátékot és lesz lehetőségetek nosztalgiázni vele egy kicsit.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6717999314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása