Profix Tűzoltóautó
2017. november 15. írta: ToyaHSW

Profix Tűzoltóautó

profixtuzolto3.JPG

A Profix cég neve nem ismeretlen a blog látogatói előtt, hiszen játékokat is mutattam már be a cégtől és egy komplett történetet is megosztottam veletek Csörgő Istvánnak köszönhetően.
A Kajdocsy János alapította cég az igazi fénykorát a 80-as években élte, amikor több mint 140 ember foglalkozott náluk játékok gyártásával.

Ekkor gyártották a legtöbb játékot, amelyeket a magánembereken kívül óvodák és iskolák is vásároltak. Elég csak a Profix építőre, az Ezt én csináltam! vagy a mai napon bemutatkozó Playmobilhoz kísértetiesen hasonlító teherautó sorozatra gondolnotok.
Ezúttal a Thold családtól kapott tűzoltóautót szeretném bemutatni nektek.

A teherautó sorozat 1980 és 1984 között készült igazából, aminek egyik legfontosabb jellemzője az azonosan kidolgozott alváz volt és a 100 %-os Playmobil kompatibilitás (de erről majd később).
A tűzoltóautó két változatban volt gyártásban. Fehér és sárga létrával is készült a piros-kék teherautó, valamint a sofőr is két módon kerülhetett bele a teherautóba. Mivel Playmobil másolat volt, így nagyban hasonlított is az eredeti játékra, azonban néhány részletet az egyszerűsítés jegyében lehagytak a Profix változatokról (tömlő, valamint az apró kiegészítők a felfogatási pontokról)
Ennek ellenére ezt a játékot tartják a szakértők a legjobban sikerült Profix másolatnak.

Mivel az alváz azonos volt minden járműnél, így a teleszkópos létrás felépítményt más járműveken platóval, csapatszállítóval, markolóval vagy rakétás felépítménnyel szereltek fel.
Természetesen mivel Playmobil kompatibilis játékról van szó, így itt is tudtuk használni a figurákat és szerszámokat is. A tűzoltóautó hátsó részén kialakított tartókba akár ásót vagy lapátot is betudtunk pattintani.

A mai napig nagyon nehéz komplett példányt beszerezni ezekből a játékokból, hiszen mindegyikből hiányzik néhány apróbb részlet. Nincs ez másképp ebben az esetben sem.
A Thold fiúk nem kímélték a műanyagból készült tűzoltóautót, aminek a szélvédő és a létra látta a kárát. A szélvédő teljes egészében elveszett, míg a létrából egy darabka letört.

Persze mint tudjátok ez engem különösebben nem zavar.
Nagyon örülök, hogy egy újabb Profix játék került be a gyűjteménybe, ami hűen tükrözi a magyar kisipar 80-as években alkalmazott mentalitását és magyar rafináltságát.
Természetesen a múzeumban majd ezt a játékot is kézbe vehetitek, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2413279353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása