Távirányítós helikopter
2024. augusztus 20. írta: ToyaHSW

Távirányítós helikopter

panamhelicopter_1.JPG

Ezúttal egy igazán érdekes régi játékot hoztam nektek, amire véletlenül találtam rá az interneten. Igazából különösebben nem is néztem milyen játék lehet, egyszerűen csak megtetszett és így le is csaptam rá.
Ennek a hirtelen döntésnek köszönhetően ismerhetitek most meg a Nomura által gyártott távirányítós helikoptert, ami a 60-as években készült.

A Nomura céget 1923-ban alapították Tokióban és egészen a 70-es évekig a gyártó minőségi lemezből készült játékairól volt ismert.
Számtalan darabbal még mind a mai napig találkozni, amelyek között az elektromos, a felhúzós és az egyszerű lendkerekes játékok is megtalálhatóak. A Nomura a többi hasonló gyártóhoz hasonlóan a kínai olcsó tömegtermékek áldozatává vált, aminek köszönhetően 1992-ben felvásárolta a céget a Hasbro.
Azóta a Nomura játékok már csak a gyűjtőknél élnek tovább és az ő féltett kincseik közé tartoznak.

A ma bemutatásra kerülő Pan American Vertol Helicopter egy igazán érdekes darab, amit különösen örömmel fogadtam be a gyűjteménybe. Igaz nem volt teljes a játék, de a magam módján azért sikerült teljes értékűhöz hasonlóvá tennem.
A játék ahogy már említettem egy távirányítós játék. A bemutatót ennek megfelelően most a távirányítóval kezdem. A távirányítón egy tolókapcsoló és két gomb volt megtalálható.
A tolókapcsoló elmozdításával a gép elindult előre és a kormányzáshoz a megfelelő irány gombját kellett megnyomni és ekkor elkanyarodott a helikopter. A fordulókör kicsi volt, így nem kellett sok hely a jármű 180 fokos fordulásához sem.
A távirányítóba két darab 1.5 V-os góliát elemet kellett tenni és máris indulhatott a móka.

A távirányítót a szokásos vezeték kötötte össze a járművel. Ez a vezeték a helikopter hátsó részén ment be a géptestbe.
A géptest műanyagból készült és fehér színt kapott. A részletek viszonylag aprólékosan ki lettek dolgozva. A géptest hűen adja vissza a Boeing Vertol BV-107-es formáját. A helikopter paneljei, nyílásai, ajtói, de még a szegecselés is felkerült a műanyag játékra.
A fülke plexi ablakán keresztül beláthattak a gyerekek a pilótafülkébe, ahol két emberkét lehetett felfedezni.
A helikopter oldalsó köralakú ablakaiban pedig egy-egy mosolygó párt láthattak a gyerekek. A helikopter hátsó szárnyán egy piros plexi búra is helyet kapott, ami mögött egy égő villogott a játék működése közben.
A dekorációt a matricázás tette teljessé, ami a Pan-Am kék fehér színeiből, felirataiból és logóiból állt össze.

A gép egyik jellegzetessége volt a dupla rotor. Ebből egy volt a gép első részén, a másik pedig a farokrészen kapott helyet.
A játékban ezt is igyekeztek tökéletesen kialakítani. Sajnos a hozzám került darabról a két rotor hiányzott, így ezeket 3D nyomtatással kellett pótolnom, ami szerintem egészen jól sikerült.
A bekapcsolást követően a farokrészen található lámpa villogni kezdett és a rotorok elkezdtek forogni a motor működésével együtt.
A kormányzás úgy történt, hogy az egyik kerék lefékeződött és a másik kerék hajtott. Tehát ennél a játéknál az első kerék bowdenes kormányzása helyett egy teljesen más utat választott a Nomura, ami be kell látni sokkal jobban kiállta az idő próbáját.

A hozzám került változat ahogy írtam nem teljes és a rotorok pótlása sem az igaz, de azért mégis illik a játékhoz. Érdekességként rákerestem, hogy egy kiváló állapotban megmaradt darab jelenleg mennyit is kóstál és legnagyobb meglepetésemre 450 dollár körül mozog a játék ára.
Persze a hozzám került változat játszott és egy kicsit kopott is, de ennek ellenére szerintem remekül mutat majd a gyűjteményben. Reményeim szerint be is tudom majd nektek mutatni a Nomura játékát, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1318469059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása