Warszawa 224 rendőrségi kisautó
2024. április 11. írta: ToyaHSW

Warszawa 224 rendőrségi kisautó

img_2647.JPG

Aki követik a blogot azok tudják, hogy nem csak a régi játékokat gyűjtöm hanem az elmúlt korokat felidéző kisautókat is, amelyek közül a személyes kedvencemnek a Welly által készített kisautók számítanak.
Tudom sokan most csóválják a fejüket, hiszen más gyártók is készítenek hasonló járműveket amelyeket sorozat formájában lehet megvásárolni, de véleményem szerint a harmadik résztől csúnyán túlárazott autók (6990 Ft) messze nem érik meg az árukat.

Szerintem a Welly által forgalmazott kisautók sokkal jobb vételnek számítanak és hasonló sorozatot egy kis munkával magatok is összerakhattok a gyártó által forgalmazott kisautókból.
A régi autókkal jellemzően a Wellynél az OldTimer és a Nex sorozatban találkozhattok és leginkább a TESCO és a Pepco boltok polcain tűnnek fel.
Ezúttal én az utóbbi boltban akadtam rá egy olyan régi autóra, ami eddig még nem volt meg és ez a Warszawa 224-es rendőrségi változata, ami a NEX sorozat darabjaként jelent meg.

A Warszawa 224-es a 223-as változattal azonos időben került a piacra 1964-ben és a gyártás egészen 1973-ig tartott. A kocsi méreteivel meghódította a lengyelek szívét, de itthon is lehetett találkozni a típussal, aminek formavilágáért Cezary Nawrot lengyel ipartervező volt a felelős.
A kocsi 1400 kg-ot nyomott, amit az 57 lóerős M20-as típusjelű motor mozgatott. A kocsi készült három, illetve négy sebességes váltóval is.
A végsebesség elérte a 115 km/h-át, amihez 13 literes fogyasztás társult. A járműben használt motor nagy előnye volt, hogy 78-as oktánszámú benzinnel is tökéletesen tudott működni.
Lengyelországban gyakorlatilag minden területen használták a jármű valamelyik változatát, így a taxisok, a rendőrök, a mentők is Warszawával látták el a munkájukat.

A Welly kisautója több változatban is megszerezhető. Én konkrétan egy sárga civil autót és egy fehér rendőrségi változatot láttam a kínálatban, végül az utóbbi mellett tettem le a voksomat.
A csomagolás a megszokott kartonpapír, amin belül egy műanyag bliszterben kapott helyet maga az autó, amit már a vásárlás előtt láthatnak a vásárlók a nyitott doboznak köszönhetően.

A kocsi kék-fehér színt kapott és az oldalán MO felirat olvasható, ami a Milicji Obywatelskiej rövidítése volt. A rendőrségi autók vagy ilyen fehér-kék vagy pedig kék-fehér festéssel készültek.
A játékautó fémből készült a festés egészen igényes lett. A jármű tetején egy valódihoz nagyon hasonló villogó kapott helyet kék színben Milicja felirattal.
A fém karosszéria szépen kidolgozott. Látszik, hogy igyekezett a Welly megfelelő részletességgel kidolgozni az autót, aminek köszönhetően a kilincsek, az ablaktörlőlapátok, a tükrök, de még a tanksapka is felfedezhető a karosszérián.
Előlre és hátulra krómozott lökhárítók kerültek, de ezen az autón a hűtőrács, az irányjelzők és az első. valamint a hátsó lámpák is nagyon szépen ki lettek dolgozva.
A Welly sorozatára jellemző a nyitható első ajtó, ami persze itt sem maradhatott el. Az első ajtókon keresztül rá lehet látni a belsőtérre amit fekete műanyagból alakítottak ki.

Az alváz műanyagból készült, de azért igyekeztek a részleteket itt is kidolgozni. Ennek köszönhetően látható a motor és a váltó alsó része, a felfüggesztések, az üzemanyagtartály, de még a kipufogó is.
A futómű teljesen szabadon fut. A felnik ezüst színű műanyagból készültek, amelyeken valódi gumiból készült abroncsokat találhattok.
Ennek a megoldásnak köszönhetően nagyon jól és csendesen gurul a 224-es.

Összességében azt kell mondanom, hogy a Wellynek nincs oda szégyenkezni. Az autó ára 2300 Ft, amiért egy játékra is tökéletesen alkalmas kisautót kaphattok.
Persze a hozzám hasonlóak inkább dobozban pihentetik majd a játékot, ami nem egy letűnt kort igyekszik nosztalgikusan felidézni.
Nálam sikerrel jártak az biztos :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7318377791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.04.13. 18:26:58

Ez nem rendőrségi. A katonai rendészeté a felirat szerint. Azt hiszem. Esetleg polgárőrség?
Tudtommal lengyelül policja a rendőrség.
süti beállítások módosítása