Welly Trabant 601
2023. november 07. írta: ToyaHSW

Welly Trabant 601

img_1783.JPG

Talán emlékeztek néhányan, hogy a blogon időnként friss kiadású játékokat is mutatok be nektek, amelyek azért valamilyen szinten mégis kötődnek a retrohoz.
Ilyen a Welly régi autókat bemutató sorozata, amelynek számtalan darabjával találkozhattatok már az oldalon. Nagyon régen nem vettem újabb darabot ezekből az autókból, szóval éppen itt volt az ideje, hogy lecsapjak egy még hiányzó darabra.

Ezúttal a NEX sorozatban jött szembe velem egy Trabant 601-es, amire persze azonnal rátettem a kezem. Ezúttal ezt az autót mutatom be nektek.

A Trabant az az autó amit senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindenki látta már és nagyon sokan ültek is ilyen autóban vagy vezettek már ilyen autót.
A Trabant 601 megalkotásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy olcsó és sokáig működő technikát tudjanak adni a szocialista országok polgárainak. Ez messzemenőkig sikerült is.
A Trabant a szocialista piac egyik legolcsóbb és legkönnyebben szerelhető autója volt. A Duroplast karosszéria, a 6 V-os rendszer (ezt később 12 V-osra módosították), két ütemű motor, keverékkel történő tankolás sokaknak kellemes emlékeket idéz fel.

Ezt a nosztalgiát igyekezett a Welly meglovagolni az 1:32-es méretarányú Trabant 601-es kisautóval, amit én a NEX sorozat részeként vásároltam meg.
A kocsi az Old Timer sorozatban is megjelent lényegében teljesen változatlan formában.

A játék a megszokott kartondobozban kap helyet, amelynek egy részét átlátszó műanyag borítja aminek köszönhetően már a vásárlás előtt tudhatjuk milyen autót is kapunk. Ez általában a szín miatt fontos, de azért a kidolgozottságot sem árt jobban szemügyre venni.
Szerencsére a Welly játékoknál nekem eddig csak a színre kellett koncentrálnom.

A dobozt kinyitva a kisautó a kartonlappal együtt csúszik ki, amihez két csavar segítségével oda is lett rögzítve. Ennek a megoldásnak az előnyeit nem ecsetelném, de mindenképpen fontos a játék épsége érdekében.
A lapról lecsavarozva aztán jobban meglehet nézni a kisautót.

A kocsi karosszériája a többi Welly játékhoz hasonlóan fémből készült, míg az alváz műanyagból lett legyártva.
A karosszéria ebben az esetben zöld színt kapott, de a Trabant 601-es megvásárolható még kék és fehér színben is.
Az 1:32-es méretarányú autókra jellemző módon itt is nyithatóak az ajtók, ami sokat dob a játékon.
A karosszéria tökéletesen visszaadja az NDK kisautó formáját. Ami érdekes, hogy előre és hátra krómozott lökhárítók kerültek, ami azért nem volt akkoriban megszokott. Mindenesetre ez a részlet sokat dob az autón, ahol a krómozott hűtőrács is.
Az első lámpák szépen kidolgozottak és jól néznek ki, a motorháztetőn matrica formájában ott a Trabant embléma is. A vezető oldali ajtóra felkerült egy tükör is.
Hátul a lámpák piros műanyagból lettek kidolgozva, de itt is találhatunk autó típusára utaló feliratokat.

Az ajtókat kinyitva láthatóvá válik a belsőtér, ami szokás szerint sajnos fekete műanyagból lett elkészítve. A műszerfalnál és az apró részleteknél azért igyekeztek az eredetihez hasonló légkört teremteni.

Az alváz műanyagból készült és egészen jól ki lett dolgozva. A kocsi alján a fontosabb részegységek egészen jól láthatóak, ami növeli a realitást.
A futómű az alvázon belülre került. A tengelyek végén egy kicsit típusidegen felniket lehet találni, amelyekre a gumiból készült abroncsok kerültek.
A gumiabroncsok nagy előnye, hogy a kocsi remekül és rendkívül csendesen gurul. Nincs ez másképp a Trabant 601 esetében sem, ami szintén nagyszerűen gurul.

Úgy gondolom a kocsi hozzám hasonló gyűjtők számára is érdekes darab, de nyugodt szívvel lehet egy gyerek kezébe is adni, hiszen az ára nem tragikusan magas.
Ha kedvet kaptok a régi korokat visszahozó Welly autók gyűjtéséhez, akkor érdemes a nagyobb boltokban nézelődnötök. Ízelítőnek hoztam nektek néhány képet a Trabant 601-esről is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8118251409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacko61 2023.11.09. 12:31:56

Nekem volt NDK-ból hozott, műanyag trabim kék és egy fehér, kézzel az első kerekeket három állásba lehetett fordítani.
süti beállítások módosítása