Matchbox Ford Tractor és Hay Trailer
2023. november 04. írta: ToyaHSW

Matchbox Ford Tractor és Hay Trailer

img_1774.JPG

Ismét egy régi Matchbox játékot mutatok nektek. Ezúttal szokatlan módon nem egy, hanem rögtön két járművet hoztam, ami érthető módon együtt tesz ki egy egészet.
Ezúttal a Ford Tractort és a Hay Trailert szeretném nektek bemutatni.

Mind a két játék 1969-ben került a boltok polcaira és a számozás alapján is a Matchbox leginkább együtt képzelte el a használatát, ugyanis a traktor a 39-es, míg a pótkocsi a 40-es számot kapta a Matchbox kínálatában.
Vágjunk rögtön a közepébe!

A Ford Tractor 1969-ben debütált a Matchbox kínálatában és 1971-ig gyártották. Ezen idő alatt a lényegében változatlan formában került a gyerekekhez a játék, akik a King Size és a Big M-x sorozatban is megtalálhatták a traktor megfelelő méretű változatát.
A jármű teljes egészében fémből készült és két jól elválasztható, színben is különböző darabból állt össze.
Az első rész az alvázat, az ülést és a motort magában foglaló rész volt. Ezen a részegységen kaptak helyet a játék fontosabb részei, amelyek igazán igényesen lettek kidolgozva.
A sárvédők, a futóművek, az ülés, a motortér mind-mind ezen a részegységen kaptak helyet, ami kék festést kapott.

Amit a gyerekek azonnal észre vehettek, hogy a traktor hátulján egy vonószem is megtalálható volt, ami fontos szerepet töltött be, hiszen a Hay Trailert lehetett utána akasztani a járműnek.
Ahogy említettem a kékre festett részben kapott helyet a futómű is. Itt nincs klasszikus alváz, de a kialakítás alulról egészen jól sikerült. A hátsó tengely belül, míg az első kívül fut. Ezen kívül a szokásos feliratok voltak megtalálhatóak a játék alsó részén.

A másik fontos rész a motorteret lefedő burkolat volt, ami sárga színű festést kapott. Ez is egészen szépen ki lett dolgozva. Az aprólékos munka eredményeként a hűtőrácsot, a lámpákat, de meg a Ford feliratokat is fel lehet fedezni ezen a részen.
A két felet a megszokott szegecseléses megoldással fogták össze. A jármű kapott egy műanyag kormányt is, ami sokat dobott a jármű hangulatán.
A kerekek igazán traktorosak lettek. A sárga felnikre hátra hatalmas gumik kerültek, míg elől a Regularhoz hasonló, de kicsit nagyobb kerekeket találhattak a gyerekek.
A viszonylag nagy kerekeknek köszönhetően a jármű remekül gurult.

Persze az igazi akkor volt ha a Hay Trailert is mögé kapcsolták a gyerekek. A Hay Trailer szintén két fontosabb részből állt össze.
Ez egy forgózsámolyos pótkocsi, ami annyit jelent hogy az első tengely a vonórúddal együtt tudott jobbra-balra forogni.
A két rész ennek megfelelően a pótkocsiból és a forgózsámolyos első tengelyből állt össze.
Ezt a két részt a szokásos szegecseléses technológiával rögzítették egymáshoz.

A pótkocsi fémből készült és egészen szépen kidolgozott darab. A pótkocsi külső oldalain látszanak a merevítések, míg belül a vízszintes vonalak a plató alját jelölik. A kékre festett pótkocsi kiegészítésként kapott két műanyagból készült első és hátsó plató magasítót is, ami sárga színt kapott.
Ez a színösszeállítás tökéletesen illeszkedett a Ford traktorhoz. A felkapcsolás rendkívül egyszerű volt és a gyerekek számára a tolatás a traktorral pótkocsival igazi csemege volt akkoriban, hiszen a forgózsámolyos első tengely teljesen más irányítást követelt meg.
A futómű kengyelekben futott és a kerekek mérete tökéletesen megegyezett a traktor első tengelyein használtakkal.
A Hay Trailer gyártása 1970-ben fejeződött be, de a későbbiekben még visszatért a gyerekek nagy örömére 1976-ban, 1985-ben és 1991-ben is más színekben.

A hozzám került jármű és pótkocsi igazán kiváló állapotban maradt meg. Látszik, hogy az eredeti tulajdonos nagy becsben tartotta a járművet, amin lényegében kopás nélkül vészelte át az eltelt éveket.
Remélem lesz lehetőségem arra, hogy személyesen is megmutassam nektek a játékot, de amíg nincs így addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr818250441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása