Matchbox Field Car
2023. november 03. írta: ToyaHSW

Matchbox Field Car

fieldcar_1.JPG

Ezúttal ismét egy régi Matchbox kisautóval várlak benneteket az oldalon. A mai napon az 1969 és 1980 között készült Field Car játékot mutatom majd be nektek, ami évekkel később 70.évfordulós újra kiadott játékok között is helyet követelt magának.
De miért is volt olyan különleges a Field Car? Igyekszem bemutatni nektek, ami alapján talán Ti eldönthetitek mennyire is volt érdekes a játékautó.

Alapvetően a Field Car is - bár erre a neve nem utal - valódi járműről lett mintázva. Az elkészítésnél az International Harvestes Scout I-es szériáját vették alapul a Matchbox mérnökei.
Ezt a kocsit ismerhetik az autózást kedvelők 80-as számon.
A járművet a mezőgazdasági gépeket gyártó Internetional Harvester fejlesztette ki nem titkoltan azzal a céllal, hogy a mezőgazdasági gépeiket vásárlóknak nyújtsanak a megfelelő alternatívát a mezőgazdasági területek megközelítése során.
A kocsi tervezése során a praktikum volt a fő szempont, így számtalan felesleges dolgot vagy design elemet egyszerűen elhagytak. A 2.5 méter hosszú, 2500 köbcentis 92 lóerős motorral szerelt járművel gyorsan megbarátkoztak a vásárlók 
A Field Car alapjául szolgáló első változat 1965-ig volt gyártásban, majd a következő változatok a 80-as években is sikert arattak. A 2000-es években többször is igyekeztek feltámasztani a gyártást és ennek megfelelően különböző koncepcióautók is készültek, de nagyon úgy tűnik az International Harvester Scout már csak az autókedvelők emlékezetében és régi fotókon él tovább.

Ahogy említettem a Matchbox a 80-as változatot vette alapul a kisautó elkészítése során, ami számtalan változatban volt megvásárolható. A Matchbox a vászontetős változatot készítette el a gyerekek számára, mégpedig felhajtott tetővel.
A kocsi formája nem volt túlságosan bonyolul.
A meglehetősen szögletes formát nem volt nehéz a gyártásba átültetni és mivel a jármű mentes volt a sallangoktól, így a kilincseken a hátsó lámpákon és a rendszámtáblán kívül különösebben nem is kellett mást a karosszéria anyagából kialakítani.
A járművet meghatározta az első hűtőmaszk, a valóságban lehajtható szélvédő vonala és a felhajtott vászontető.
A hűtőrács az első lámpákkal és a lökhárítók az alváz részeként kerültek fel az autóra, így alapból fém színt kaptak.
A lehajtható első ablaknak csak az oldalsó kerete látszik, de az kellően vékony és ez sokat dob a kocsin.
A felhajtott vászontető pedig narancssárga színben pompázik és rendkívül szépen kidolgozott. Valóan látszanak a behajlás nyomok, amelyeket a tető kialakítása során vittek bele a műanyagba.
A karosszéria rikító sárga színt kapott, ami nagyon jól néz ki a sárgával kombinálva. A későbbiekben zöld, piros, narancssárga alapszínnel is készült a játékautó.
Az első időszakban a dekorációt a hátul elhelyezett pótkerék jelentette, de a későbbiekben matricázott karosszériás változatok is kerültek a boltok polcaira

A belső tér szokás szerint műanyagból készült. Az első időszakban fehér, majd később fekete színben gyártották ezt az elemet.
A kidolgozás a Matchboxra jellemző minőségű, egészen jó ülések és kormánykerék került az utastérbe. A belátást nagyban megkönnyíti, hogy a jármű nem kapott plexi ablakokat.

Az alváz a szokásos Matchboxra jellemző nem túl részletgazdag kidolgozással várta a gyerekeket. Persze azért a gyártóra és a járműre utaló fontos információk felkerültek a fém lemezre, amit az első időszakban fémszínűen hagytak, majd később feketére festettek.
Az alvázon belül helyezték el a futóművet, ami nem igazán rugózott, de remekül billeget oldalra. A tengelyek végén 1969-ben a Regular kerekek voltak megtalálhatóak zöld és piros felnikkel, majd a későbbiekben a Superfast kerekek aktuális változatai kerültek a kocsira.

A hozzám került játék elképesztően szép állapotban maradt meg. A festés gyönyörű, nem hiányzik a kisautóról semmi és mind a mai napig tökéletesen lehetne vele játszani.
Reményeim szerint ezt a kisautót is láthatjátok majd a többi társával együtt, de amíg nem tudom bemutatni nektek személyesen, addig jönnek most is a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5718250171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása