Matchbox Weatherill Hydraulic Excavator
2023. november 02. írta: ToyaHSW

Matchbox Weatherill Hydraulic Excavator

img_1746.JPG

Egy újabb régi Matchbox kisautót szeretnék bemutatni nektek, ami ezúttal egy munkagép lesz. A Weatherill Hydraulic Excavator 1959-től volt gyártásban egészen 1966-ig és a gyártás teljes ideje alatt változatlan formában tudták a játékot megvásárolni a szülők a gyerekeknek.
Itt azért érdekességként megemlíteném, hogy bár 1959-et jelölik meg sok helyen a gyártás elindulásának, de az az igazság, hogy a Moko Lesney ezt a modellt már 1956-ban is forgalmazta a gyerekeknek.

A jármű ahogy azt a Matchbox esetében megszokhatták a gyerekek a való életből merített, ugyanis a Weatherill cég valóban gyártott munkagépeket, amelyek kínálatában megtalálható volt a Hydraulic Excavator valódi változata is.

A jármű teljes egészében fémből készült és bár elsőre bonyolultnak és összetettnek tűnik, kézbe véve azért ez az érzés gyorsan elmúlik. Persze ha az 1956-os technológiai szintet nézzük, akkor igazán szép munka a Weatherill Hydraulic Excavator, ami összesen két darabból állt össze.
Az első rész maga a munkagép volt. Ennek a kidolgozása igazán aprólékos és gondos tervező munkára utal. A traktor elején a WH logo, a hosszú orr rész, az aprólékosan kidolgozott részletek mind arra utaltak, hogy hosszas tervezőmunka előzte meg a játék kiadását.
Hosszas szemlélődés után olyan apró részleteket is észre lehet venni az aprócska játékon mint a hidraulikus munkahengerek, a vezető ülésbe elhelyezett vezető vagy a különböző szellőzőnyílások.
A fülke fedett, de ablakokkal nem találkozhattak a gyerekek.

A játék másik fontos része a markolókanál. Ez a kanál a működtető karokkal együtt lett kialakítva és lényegében csak fel-le irányba volt mozgatható. A gyerekek beletúrhattak a markolókanállal a homokba, felemelhették azt és máshova átboríthatták a kanál tartalmát, lévén hogy a kanál simán átbillenthető volt a jármű másik oldalára.
A kidolgozás itt is igazán részletes és szép. Itt is fel lehet fedezni a működtető hidraulika elemeit, az emelést elősegítő csapokat és más apró részleteket is.

A jármű teljes egészében sárga festést kapott, ami a munkagépeknél teljesen megszokottnak számított és dekorációként egy Weatherill Hydraulic matrica került a motorház hátsó részére.

Alvázat nem kapott a jármű. A kerekek tengelyei a karosszérián kialakított furatokban futottak és a tengelyek végén a megszokottaktól eltérő Regular kerekek kaptak helyet.
Jogos kérdés lehet, hogy hol találhatóak a gyártóra és a típusra utaló feliratok. Nos ezek a játék belső oldalán kaptak helyet lényegében a traktor motorháztetejének belső részén.

A hozzám került játék korához képest egészen szép állapotban maradt meg. A festés már néhány apróbb helyen megkopott, de a jármű hátulján ott az eredeti matrica és a markolókanál is tökéletesen működik.
Reményeim szerint ezt a játékot is láthatjátok majd a többi kisautóval együtt, de amíg nem tudom megmutatni nektek a kincseket addig jönnek most is a szokásos fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1218248447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása