Matchbox Grit-Spreading Truck
2023. október 31. írta: ToyaHSW

Matchbox Grit-Spreading Truck

gttruck_1.JPG

Ismét hoztam nektek bemutatásra egy kisautót a Matchbox 60-as évekbeli kínálatából. Ezúttal a Grit-Spreading Truckot mutatom be nektek, amit 1966 és 1971 között gyártott az angol játékgyártó.
Mit is kell tudni a Grit-Spreading Truckról?

A játék teherautó alapjául a Ford D szériás kamionja szolgált, amivel számtalan változatban lehetett találkozni az utakon.
A Grit-Spreading Truck egy szemcseszóró teherautó volt, ami az elképzelések szerint a csúszásmentesítésre szolgált volna a gyerekek játéka közben.
A teherautó persze nem volt idegen a gyerekek számára, mivel a Refuse Truck alapjául szintén ez a típus szolgált.
A Matchbox ügyesen megoldotta, hogy egy teherautó eltérő felépítményekkel kétszer is sikert arasson a gyerekek körében.

Be is mutatnám nektek egy kicsit közelebbről a teherautót, ami a gyártás ideje alatt egyszer változott, amiről természetesen ezúttal is ejtek majd szót.
Ahogy azt megszokhatták akkoriban a gyerekek, a kisautó szinte teljes egészében fémből készült. Mivel egy teherautóról van szó, így a fülke és az alváz egy darabból lett kialakítva. Ez az elem piros színt kapott.
A kidolgozás alapvetően nem rossz. Az ablakok kialakítása idézi a Ford teherautóinak formáját, valamint az alvázon a sárvédő, a légtartály és az oldaldoboz is felismerhető.  Egy ferde kialakítású rész is található az alvázon, ami azzal a céllal került fel a teherautóra, hogy a platón elhelyezett anyag ki tudjon szóródni az útra játék közben.
A kocsi elején a króm színű hűtőrács az uralkodó elem, amin a Ford feliratot is elolvashatták a gyerekek. Ez a rész a fülke alá elhelyezett fél alváz részeként került fel a játékra, amit szegecseléssel rögzítettek.
Az alsó részén ennek az elemnek csak a típusra utaló feliratok voltak olvashatóak.
Az ablakok kék színűek lettek a teherautón, amire azért volt szükség mert a belső tér nem lett kidolgozva a vezetőfülkében.

A felépítmény szintén fontos része volt a Grit-Spreading Trucknak. A fémből készült sárga színű felépítmény lényegében egy hagyományos billenőplatóra emlékeztetett, de fontos különbség volt, hogy az alján volt egy rés és a plató minden oldalról ennek a résnek az irányába lejtett.
Ennek ahogy már említettem az volt a jelentősége, hogy a gyerekek rakhattak homokot a platóra, amit ezt követően játék közben az autó a fizikának engedelmeskedve szépen lassan szétszórt a haladása során.

A futómű az alvázon kívül lett elhelyezve és a nagyobb járművekre jellemző módon kengyelekben futottak a tengelyek. A tengelyek végén 1966-tól 1969-ig a korra jellemző Regular kerekeket találhatták a gyerekek, amelyeket 1970-71-re a Superfast kerekek váltottak fel.

A hozzám került játék igazán szép állapotban maradt meg. Látszik, hogy a funkció ellenére erre a platóra nem került sem homok, sem más szórható anyag.
A kocsi szenzációsan néz ki, amit reményeim szerint Ti is láthattok majd. De amíg nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8318247579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2023.11.03. 20:28:02

Ilyenem tán még van is valahol. :) Gyerekkoromban azzal szórakoztam, hogy kristálycukrot töltöttem bele rakományként és szórtam végig az asztalon. :)
süti beállítások módosítása