Matchbox Routemaster Bus
2023. október 27. írta: ToyaHSW

Matchbox Routemaster Bus

routemaster_1.JPG

Ismét egy régi Matchbox kisautót hoztam nektek, ami igazán érdekes darab és többször is feltűnt némileg átdolgozva a Matchbox kínálatában.
Ez nem lesz más mint az 1966-ban kiadott Routemaster Bus, amit egészen 1969-ig gyártott a cég.

A klasszikus londoni buszok egészen biztosan mindenki számára ismerősek. Az AEC Routemaster járművei 1956-ban tűntek fel a londoni utcákon és egészen 2005 végéig szerves részét képezték az utcaképnek.
Az Angliában élő gyerekek számára teljesen természetes látványt nyújtottak az emeletes autóbuszok, amelyeket persze a Matchbox játék változatban is elérhetővé tett a számukra.

A kisautó természetesen itt is fémből készült és a kidolgozása egészen jól sikerült, ahogy azt majd a bemutatóban is olvashatjátok.
A jármű két részből épült fel. Az egyben elkészített karosszériából és a pattintásos módszerrel rögzített alvázból.

A karosszéria egyben került kiöntésre. Ez a nem túl bonyolult forma miatt volt lehetséges. A nem bonyolult forma azonban nem volt egyenlő az egyszerűséggel, amit a Matchboxnál mindig is igyekeztek elkerülni.
A kidolgozás szép és részletes. Érdemes volt figyelni a vékony ablakkereteket és oszlopokat, valamint a karosszérián jelzett vonalakat és fedeleket. Minden aprólékosan ki lett dolgozva, minden részletre figyeltek.
A járműbe ablakok nem kerültek, ami számomra kicsit érthetetlen, de alá kell írnom hogy így sokkal jobban látszik a kidolgozott belső tér.
A belső műanyagból lett megmunkálva és az alsó és felső szint, valamint az emeletre vezető lépcső is egy darabból lett kiöntve. A szín a megszokott fehér és a kidolgozás egészen jó. Sajnos a sofőr elé nem került kormány és műszerfal, de ez gondolom a gyerekeket akkoriban sem zavarta különösebben.
A buszon dekorációról is gondoskodni kellett, ezért matricák kerültek a felső szint oldalsó lemezeire.
Ez a gyártás ideje alatt egyszer változott. Az 1966-os megjelenéskor a BP Longlife matricák díszítették a buszt, amelyeket 1967-től a BP Visco-Static matricák váltottak le és ezek is maradtak a gyártás befejezéséig.

Az alváz itt is egy egyszerű lemez volt, amin csak a Matchbox kisautókra jellemző feliratok kaptak helyet. Pirosra volt festve a játék ezen része is, ami szokatlan módon nem szegecseléssel, hanem sokkal egyszerűbb rögzítéses megoldással lett összefogva a karosszériával.
Ennek az oka az volt, hogy az emeletes buszon nem volt igazán jó rögzítési pont kialakítva a hagyományos szegecseléses megoldáshoz.
A futómű az alvázon kívül lett elhelyezve. A szokásos kengyelekben futottak a tengelyek, amelyek végén a jól ismert Regular kerekek kaptak helyet.
A kisautó a gyártás teljes ideje alatt a Regular kerekekkel készült, így a gyártásiév meghatározásában csak a matrica lehet a segítségetekre.

A gyűjteményben található kisbusz igazán szép állapotban maradt meg. Mivel az első évben kiadott darabról van szó, így azt mondhatom hogy hamarosan 60 évek lesz ez a játék.
A festés szép, a matricák gyönyörűek és eredetiek és látszik a járművön, hogy nem sokat játszottak vele.
Reményeim szerint ezt a kisautót is láthatjátok majd a gyűjtemény többi darabjával együtt élőben is, de amíg nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6918244401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása