Matchbox Dodge Crane Truck
2023. október 24. írta: ToyaHSW

Matchbox Dodge Crane Truck

dodgecranetruck_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy régi Matchbox kisautót a gyűjteményből, amit most egy kicsit közelebbről is bemutatok nektek. A jármű a Dodge Crane Truck lesz, ami 1968-tól 1972-ig volt megtalálható a Matchbox kínálatában és egy igazán érdekes darab.
A Matchbox kisautók alapjául általában valódi járművek szolgáltak, de ebben az esetben én nem találtam olyan Dodge teherautót ami tökéletesen hasonlítana a játékra. A Dodge C-38-as még viszonylag hasonló, de eltérések ebben az esetben is vannak.
Ezek az eltérések persze bárminek betudhatóak, de igazából akkoriban nem is volt fontos a gyerekek számára.

A Dodge Crane Truck ahogy a neve is jelzi egy darus teherautó volt. A játék fémből és műanyagból készült és a gyártás ideje alatt csak apróságokban változott, amelyeket természetesen igyekszem majd meg is osztani veletek.
A igazából három részből épült fel. Az egyik rész volt maga a teherautó, ami a fülkén kívül az alvázat is tartalmazta.
Ez a rész szépen ki lett dolgozva és viszonylag részletesen meg lett munkálva. A kilincseken kívül olyan apróságok is látszanak mint a Dodge felirat a teherautó orrán.
Szemből igazán szépen mutat a jármű, amelyen a hűtőmaszk és a lámpák is fekete műanyagból lettek kidolgozva - erre a fekete műanyagra majd egy kicsit később még visszatérek.
A teherautó alvázkeretén látszanak a tartályok, azonban a hátsó rész nem lett annyira szépen megformálva mint az első. Nekem kicsit hiányoznak a hátsó lámpák, de gondolom ez akkoriban a gyerekeknek nem is igazán tűnt fel.
A fülke zöld ablakokat kapott, amire azért volt szükség mert a belső tér nem lett kialakítva a fülkékben.

A második része a járműnek a darus felépítmény. Ezt is öntéssel alakították ki és hasonló gondossággal lett megformálva mint a teherautó. Itt is látszanak a felépítményen az ajtók, a csavarok és a szellőzők is.
A felépítmény egy forgózsámolyon volt forgatható jobbra-balra. Sajnos a gém magassága nem volt állítható, de ez különösebben nem volt zavaró. A gém végére egy műanyag horog került, amire akár egy autót is fel tudtak akasztani a gyerekek.
A felépítmény fülkéjén szintén zöld ablak volt a fülkénél, lévén itt sem került kidolgozásra a belső tér.

A játék harmadik része az alváz, ami igazából egyben lett kialakítva a hűtőráccsal és a lámpákkal. Ez a műanyag darab az első futómű alá ér be takarja el az öntött fülke alsó részét.
A sima egyszerű műanyagon néhány felirat volt megtalálható, valamint az első tengely rögzítése. Mivel egy hatkerekű járműről van szó, a hátsó két tengely hasonló módon lett rögzítve, csak ezen a részen a fémből lettek kialakítva a tengelyeket tartó kengyelek.
A tengelyek végén a szokásos Regular kerekek voltak megtalálhatóak az első időkben, amelyeket 70 és 72 között váltott le a Superfast kerék.

A jármű színe sárga volt és ez a gyártás ideje alatt változatlan maradt.
A hozzám került változat egészen szép állapotban vészelte át az eltelt éveket. A festés szép és a gém végén található műanyag horog is épségben megmaradt.
Szerencsére a forgózsámoly is tökéletesen működik, így egy igazán gyönyörű kisautóként került a gyűjteménybe a Dodge Crane Truck.
Reményeim szerint ezt a játékot is láthatjátok majd, de amíg személyesen nem tudom megmutatni nektek addig jönnek ezúttal is a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9618242233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolcsi67 2023.10.26. 19:19:04

Dodge K 500 inkább ?
süti beállítások módosítása