Matchbox Land Rover Fire Truck
2023. október 21. írta: ToyaHSW

Matchbox Land Rover Fire Truck

landroverfiretruck_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy régebbi Matchbox kisautót, amivel a 60-as évek gyerekei múlatták az időt. Ezúttal is egy klasszikus kisautót mutatok meg nektek, ami nem lesz más mint a Land Rover Fire Truck.
Tudom sokan felkapják a fejüket a Land Rover tűzoltóautóként történő használatára utaló név hallatán, de bizony ez egy valóban létező típus volt, amit a Matchbox az angliai utakról elhozott a gyerekszobába is.

A Land Rover Fire Truck alapjául szolgáló teherautó a 60-as évek elején készült el. A Land Rover ekkora már túlvolt az első és a második széria bemutatóján és úgy gondolták érdekes lehet az emberek számára egy megbízható kisteherautó.
Ennek köszönhetően az eredeti Land Rovert átalakítva a vezetőfülkét a motor fölé helyezve elkészítették a Series IIA típust.
2600 köbcentis benzin motor volt a jármű lelke és a gép 1.5 tonna teherbírással rendelkezett. Igaz jelentősen gyengébbnek bizonyult a versenytársaknál, de ezt ellensúlyozta a megbízhatósága.
Nem volt különösebben sikeres jármű, de azért általában kisebb tűzoltóságok, mentőcsapatok szívesen használták. Alig 2500 darab gyártottak belőle mielőtt végleg eltűnt volna a sülyesztőben.

A Matchbox az angol gyártmányban meglátva a fantáziát úgy gondolta, hogy a gyerekek számára is érdekes lehet a jármű. Rögtön egy tűzoltó változatban gondolkodtak, így született meg a Land Rover Fire Truck, ami 1966 és 1970 között volt gyártásban.

A kisautó igazán érdekes és különleges darabnak számított a maga idejében, ugyanis a Matchbox nagyon bátran nyúlt a műanyagokhoz, ami ebben az időben azért nagyon szokatlannak számított.
A karosszéria fémből készült, míg az alváz és a dekorációk műanyagból kerültek legyártásra. Ebben az esetben az alváz volt az igazi különlegesség, de erről majd később.

A karosszéria hűen adja vissza a Land Rover Series IIA érdekes formáját. A rendkívül lerövidített orr rész, a viszonylag magas ablakok egészen érdekes formát adtak a játéknak, amely azonban nem tért el az eredeti autó formájától.
A karosszéria kidolgozása alapvetően nagyon jó, hiszen az apró részletek is nagyon jól láthatóak. A lámpák, a jellegzetes hűtőrács vagy a kilincsek mind felfedezhetően az öntött alkatrészen.
A szín a tűzoltóautókra jellemzően piros , míg az ablakok két színt kaptak. Szerencsére ezen az autón a dekorációt sem kellett nélkülözni a gyerekeknek, amiből bőségesen akadt.
A tetőn egy kék villogó és egy fehér színű létra volt megtalálható, míg a jármű oldalán egy logót és a KENT Fire Brigade felirat volt olvasható. A karosszéria hátul nyitott volt, így belátás nyílt a gyerekek részére a jármű hátsó részére, ahol a szürke műanyagból megformált tömlőt és kezelőszerveket láthatták.
A hátsó részen található kezelőpanel az alvázzal együtt lett megformázva és itt kap értelmet a műanyag alváz is.

Az alváz egy rendkívül egyszerűen megmunkált műanyag lap volt, amin a megszokott feliratokon kívül mással nem találkozhattak a gyerekek.
Az alvázon belül volt elhelyezve a futómű első és hátsó tengelye, amelyek végén 1966-tól 1969-ig a Regular kerekek voltak megtalálhatóak, amelyeket 1970-re a Superfast kerekek váltottak fel.
Igazából egy egy rendkívül érdekes és különleges kisautó volt ez a Matchbox 60-as évekbeli kínálatából, ami első sorban a műanyagok bátor használata miatt volt érdekes.
Ami érdekes és különleges volt az persze nem feltétlenül jelentett előnyt. Ezeknek az autóknak gyakran volt repedt vagy törött az alváza, ahogy a létrát is gyakran lefeszegették a tetőről a gyerekek.
Szerencsére azért a kisautóból még találni szép állapotú darabokat.

A gyűjteményben található kisautó ezek közé tartozik. A festés nagyon szép, a feliratok és matricák épségben vannak és sem a létra, sem a villogó nem hiányzik a kisautó tetejéről.
Látszik, hogy gondos gazdája volt a játéknak és ennek köszönhetően ilyen szép állapotban találkozhattok majd Ti is reményeim szerint a játékkal.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8118240023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása