Matchbox Caterpillar D8 Bulldozer 18-D
2023. október 19. írta: ToyaHSW

Matchbox Caterpillar D8 Bulldozer 18-D

catd8_1.JPG

Ismét egy régi Matchbox bemutatóval várlak benneteket, ám ezúttal a jármű érdekessége az lesz hogy itt nagy gurulással nem találkozhattak a gyerekek.
Ezúttal a Caterpillar D8 Bulldozer D változatát mutatom be nektek.
Amit elöljáróban érdemes tudnotok a játékról, hogy 1964 és 68 között gyártották és nagyon népszerű játéknak számított a gyerekek körében.

Erre utal a névben is szereplő D jelölés, amiből könnyen rájöhettek, hogy volt A, B és C változata is a játéknak. 
Ezen változatok még valamivel bonyolultabb kidolgozást kaptak, de lényegében 1955-től kezdve a gyerekek számára egészen 1968-ig elérhető volt a sárga munkagép valamelyik változata.
Az egyes jelzésekre most nem térnék ki, hiszen a D változat bemutatása a cél.

A jármű teljes egészében fémből készült és sárga színt kapott. A jármű három részből állt össze kerék egésszé. Az első rész volt a felépítmény.
Ez volt lényegében a játék leglátványosabb része, ahol a motorteret, a kezelőrészt is láthatták a gyerekek. Ez a darab egyben lett öntve. Az ülés, a motor a motortérben és minden apró részlet az öntés során került fel a felépítményre.
Ezt figyelembe véve igazán szép munkát végeztek a Matchbox gyárban.

A második rész a tolólap volt, ami egy buldózeren kötelező tartozék volt. A tolólap fixen rögzített állapotban került fel a játékra. Az összesen négy ponton rögzített alkatrészt nem lehetett sem leszedni, sem pedig mozgatni, de ez igazából egyáltalán nem volt zavaró a játék esetében.

A játék harmadik fontos része az alváz. Ezt az elemet szokás szerint szegecseléssel rögzítették a karosszériához és a feladata annyi volt, hogy a felépítményt alulról takarja. Persze a Matchbox játékokra jellemző feliratokkal itt is lehetett találkozni.
A futómű - ha hívhatom így - az alvázon kívül lett elhelyezve. A két tengely végén a Regular kerekekhez hasonló  csak kicsit szélesebb műanyag kerekek kaptak helyet. Ennek a megoldásnak az volt az oka, hogy a kerekekre hernyótalp került.
A hernyótalp alapvetően puha gumiból készült és lehetett mozgatni a kerekeken, de az évek alatt ez az elem vagy elszakadt a játékokon vagy pedig reménytelenül megkeményedett.
A hernyótalp színe folyamatosan változott, a D sorozat darabjain zöld színt kaptak.

Amiről nem ejtettem szót az a festés. Ez a részlet eddig azért maradt ki, mivel a játék festése egységes. Minden egyes elem sárga színt kapott és az évek alatt ez egyáltalán nem változott. A gyártás 1955-ös indításától az 1968-as utolsó sorozatig ugyanaz a sárga szín jelezte, hogy egy munkagéppel lesz dolguk a gyerekeknek.

A hozzám került Caterpillar egészen jó állapotban maradt meg. A festés épségben van rajta és látszik, hogy keveset játszottak a munkagéppel.
Sajnos mára a gumi annyira megkeményedett, hogy a gurítás már lehetetlen feladat, de ennek ellenére is szép darab és egészen biztosan sok kellemes percet szerzett új korában a gazdájának.
A Caterpillar D8 Bulldozert is láthatjátok majd a többi kisautóval együtt, de amíg személyesen nem tudom megmutatni nektek a játékot addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9318238701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása