Matchbox Scammell Snow Plough
2023. október 17. írta: ToyaHSW

Matchbox Scammell Snow Plough

scammell_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes régi Matchbox kisautót. Még mindig egy kicsit távol maradunk a személyautók világától, ugyanis a mai napon egy hókotró teherautót mutatok be nektek, ami Scammell Snow Plough néven került forgalomba.

A kisautó ebben az esetben egy valódi teherautó alapján lett elkészítve. Az alapot a Scammell Mountaineer adta, ami billenőplatóval és tolólappal kapott egy kis hókotró beütést.
A Scammell Lorries Limited egy brit gyártó volt, akik 1921-től kezdve gyártottak teherjárműveket egészen 1988-ig - 1955-től a Leyland Motors részlegeként működtek.
Kínálatukban olyan érdekességek is megtalálhatóak voltam mint a Scammell Scarab, de a hagyományos formájú teherautók adták azért a termelés gerincét.
Az utóbbi kategóriába tartozott a Scammell Mountaineer is, amiből számtalan darabot értékesítettek Nagy-Brittaniában.
Szinte természetes módon ennek köszönhetően a teherautó megjelent a Matchbox kínálatában is.

A játék 1963 és 1968 között volt gyártásban és ezen idő alatt lényegében egy változatban volt megvásárolható.
A gyerekek számára egy igazán érdekes darabnak számított ez a teherautó, ami billenthető platóval és tolólappal várta a gyerekeket.
De nem szabad ennyire előre szaladnom, inkább haladok szépen sorjában.
A jármű fémből készült és lényegében két igazán jól elkülöníthető részből állt össze. Az egyik rész volt maga a teherautó, míg a másik részt a billenthető plató jelentette.
A játékautó szürke-narancssárga színben pompázott és különösebb dekorációval nem találkozhattak rajta a gyerekek - a tolólap veszélyt jelző piros-fehér festését nem vettem dekorációnak :)

A karosszéria és az alváz gyakorlatilag egy öntésben készült el. A kidolgozás részletesnek mondható. A teherautón látható a hűtőrács, a lámpák és a fellépő is, sőt még a kilincseket is észre lehet venni.
Az alváz részen légtartályok látszanak a billenőplató felnyitása után, amelyek szintén szépen ki lett dolgozva.
A jármű elejére egy tolólap került, ami egy hókotrónál megszokott tartozék. A tolólap fel-le irányba mozgatható egy kicsit, de alapból az alsó állásban áll és csak nagyobb akadályoknál emelkedett fel időszakosan.
A fülke belülről nincs kidolgozva és ablakokkal sem találkozhattak a gyerekek, de ez igazából egyáltalán nem zavaró.
Ahogy azt említettem a fülke és az alváz egy darabból áll. Az első kerékhez került egy darabka lemez szegecseléssel, amire a tolólap miatt volt szükség. Ezen a legfontosabb autóra utaló adatok voltak megtalálhatóak.
A futómű a haszonjárművekre jellemző módon fülekben futó tengelyekkel lett megoldva, amelyek végén a Regular kerekek kaptak helyet.

A billenőplatóra még nem tértem ki. A színe narancssárga lett és egészen szépen ki lett dolgozva. A plató merevítőbordái nagyon jól látszanak és ráadásként még billenthető is volt. Érdekesség, hogy még 60 év után is nagyon jól működik a játék ezen része és a plató kellően feszesen áll billenő állásban is.
Szerintem a Scammel Snow Plough egy igazán érdekes és különleges Matchbox kisautó, ami sok gyereknek szerzett egykoron örömet.

A hozzám került változat igazán szép állapotban maradt meg. Látszik rajta, hogy nagy becsben volt tartva és keveset játszottak vele.
Persze remélem ezt majd megtudom mutatni nektek is, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9618236963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása